Friday, November 28, 2008

Kromosom Y

Saya ke makmal semalam. Betapa saya merindui makmal. Saya menulis tentang kromosom Y ini kerana hari ini, saya tidak dapat datang ke makmal. Saya akan datang minggu hadapan. Itu pasti, dengan izin Tuhan.

Kromosom Y hanya terdapat pada lelaki; kecuali beberapa kes khas seperti Androgen Insensitivity Sydrome (AIS). Kromosom Y adalah kromosom seks bersama2 kromosom X. Kedua2 jenis kromosom ini menentukan jantina seseorang. Lelaki normal ada satu kromosom X dan satu kromosom Y, (XY). Perempuan normal pula ada dua kromosom X (XX).

Adakah kamu, ya, kamu, mementingkan anak lelaki? Jika kamu sudah berkahwin dan merancang mempunyai anak, adakah kamu sangat inginkan anak lelaki? Mengapa kamu inginkan anak lelaki?

Di sini, saya ceritakan kepentingan anak lelaki dan kromosom Y.

Dari sudut genetik, anak lelaki penting untuk mewariskan kromosom Y. Ini kerana, bagi seseorang laki2, kromosom Y yang diperoleh itu adalah daripada ayahnya yang diturunkan oleh datuknya dan seterusnya. Dalam kajian evolusi manusia pun, saintis telah "menjejaki" kromosom Y manusia ini, kerana kita memang dapat menjejaki susur galur Y itu, dari mana ia datang.

Maka, jika seseorang lelaki itu gagal mempunyai anak lelaki, ia akan gagal mewariskan kromosom Y nya yang telah berkurun2 diwarisi. Akan tammatlah keturunan susur galur yang dimilikinya.

Bukan bermaksud anak perempuan tidak mewarisi genetik ayahnya. Tetapi, sememangnya, anak perempuan tidak akan mewarisi kromosom Y. Anak perempuan akan mewarisi kromosom X ayahnya, yang diwarisi daripada neneknya. Kemudian, kita tidak dapat menjejaki (dengan mudah) asal usul kromosom X itu, sama ada daripada moyang laki2 atau moyang perempuan (sebelah nenek tadi).

Itulah kepentingan anak lelaki dari sudut genetik dan kromosom Y. Sekian. Boleh faham ker? Ada apa2 soalan? Nak kene lukis? Erm, drop some comment or email lah kalu ada apa2. :)

"Bagi Allah jualah hak milik segala yang ada di langit dan di bumi. Dia menciptakan apa yang dikehendakiNya; Dia mengurniakan anak-anak perempuan kepada sesiapa yang dikehendakiNya, dan Dia mengurniakan anak-anak lelaki kepada sesiapa yang dikehendakiNya [49] Atau Dia mengurniakan mereka kedua-duanya - anak-anak lelaki dan perempuan, dan Dia juga menjadikan sesiapa yang dikehendakiNya: mandul. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa [50]" Surah Asy-Syura.

Thursday, November 27, 2008

BAKU

Sewaktu di sekolah rendah, che'gu saya bercherita tentang bahasa baku. Alasan kerajaan mengarahkan sebutan baku ini. Menurut che'gu saya, ia adalah untuk memudahkan kaum lain mempelajari bahasa melayu.

Che'gu saya telah memberi satu contoh untuk menjelaskan kepada kami. Chegu saya kata, kita orang melayu menyebut; saya ada bola sebagai sa.ye a.de bo.la. Tetapi, apabila kaum lain ingin belajar, mereka akan menjadi keliru, dan apabila membaca ayat itu, mereka akan sebut; sa.ye a.de bo.le. Mereka tidak dapat membezakan sukukata A yang mana untuk disebut sebagai E.

Oleh itu, bahasa baku diperkenalkan. Maka, semua orang perlu menyebut mengikut ejaan.

Tetapi, ada satu perkataan yang seperti tidak disepakati oleh universiti2 di Malaysia ini. Dan, sejak bulan lepas saya agak pelik, UKM telah menukar ejaan perkataan ini. Canselori kepada Canseleri? Huh!


Saya minta maaf, tapi ejaan yang mengandungi "seleri" itu mengingatkan celery yang Neila suka makan di IKIP dahulu. Dan, saya mohon maaf, kerana bagi saya ia sangat menjengkelkan. Ya, saya bukan pakar bahasa. Tapi, saya perlu memandang ejaan yang telah ditukar ini setiap hari kerana perlu melaluinya setiap hari.

Mengapa sekarang kita semakin mengeja mengikut sebutan. Apakah? Naib Canseler? Seriously? Heh!

Wednesday, November 26, 2008

K.E.M

Saya memang kurang gemar aktiviti kem motivasi. Saya tidak berapa enjoy dengan aktiviti yang sangat lasak. Kenapa? Entah, saya mungkin dilahirkan begitu. Takkanlah semua manusia dilahirkan dengan kesukaan yang sama, kan?

Semalam, saya pergi melihat "kanak2 riang" membuat program. Saya hanya pergi melihat kerana Pengetua Kacak suruh pergi melihat. Saya pergi dengan 2 orang felo yang lain.

Saya agak terkejut melihat lunch mereka hanya berlaukkan sayur kobis masak lemak dan sambal sotong sahaja. Apakah? Setahu saya program mereka pagi tadi adalah jungle tracking. Kemudian, diberi makan lauk itu sahaja untuk lunch. Hurm... Saya bukanlah telah banyak pergi kem2 sebegini. Dan, saya juga tidaklah pernah menjadi urusetia seperti ini. Tapi, saya pernah pergi kem yang makanannya lazat2 belaka, sesuai dengan akiviti lasak yang mereka mahu kami lakukan.

Bagi saya, urusetia perlu memilih sama ada ingin memberi mereka makanan yang kurang atau memberi aktiviti yang sangat lasak, yang mampu membakar berjuta2 kalori. They cannot have both. Kerana, sangatlah sedikit manusia di Malaysia yang boleh beradaptasi dengan keadaan kekurangan makanan den seterusya melakukan aktiviti lasak.

Ya, saya tidak menolak suruhan2 untuk bersyukur dengan apa yang ada. Tapi, kita juga perlu menerima kenyataan bahawa hidup kita ini mempunyai satu proses dinamakan adapatasi.

Namun, saya rasa lega kerana tidaklah ramai sangat peserta yang jatuh saket. Bilangan yang pengsan masih boleh diuruskan oleh pihak urusetia. Syabbas diucapkan oleh pihak urusetia yang telah berjaya menjalankan program ini untuk pelajar2 kolej.

Tapi, sesi petang tadi agak kuranglah. Daripada pemerhatian saya, kepimpinan sekarang lebih ramai yang pandai cakap, sebab kita macam sering utamakan kemahiran komunikasi itu. Cukuplah mereka berani melontarkan idea. Tak payahlah suruh mereka sampai pandai bercakap sahaja, buat keje tak tahu. Kalu kamu asyik korek skil komunikasi mereka sahaja, kamu akan dapatlah orang2 yang hanya pandai bercakap. Lihat sahaja di Parlimen itu. Berapa orang yang pandai bercakap? Berapa orang yang pandai diam? Berapa orang yang pandai mendengar? Berapa orang yang tahu menghormati Tuan Speaker itu? Dan, berapa ramai pula yang pandai membuat kerja? Heh!

Sekian. No offence, eh. Ngeee...

Tuesday, November 25, 2008

Rakan lelaki yang satu ini.

Awis adalah antara rakan lelaki saya. Sebenarnya, sudah lama kami tidak berhubung. Saya assume dia sibuk dan waktu senggangnya hanyalah utuk buah hatinya sahaja. Wpun kadangkala di datang ke perbukitan ilmu ini, tapi dia sudah tidak lagi bertemu saya.

Namun, anggapan saya meleset. Ada sedikit kemerajukan di hati Awis. Benarkah perasaan itu, Awis? Tapi, bila fikir lama2, ia adalah konflik biasa yang berlaku antara kawan lelaki-kawan perempuan-buah hati si lelaki-buah hati si perempaun plus kawan2 baru. Haha. Perkara ini banyak jer ada tulis dalam magazine, esp magazine pompuan like Cleo, Wanita, Eh! dan pelbagai lagi. Tapi, tak sangka ia berlaku pada hubungan saya dan Awis.

Awis berkata kepada kawan saya, dia macam tak nak kawan dengan saya sebab saya suka cerita tentang "satu orang budak hensem" ini. Dan, Awis (sanggup) cakap yang saya tak suka buah hatinya, kerana "satu orang budak hensem" ini pernah ngorat buah hatinya. Apakah? Saya sangat percaya bukan itu masalahnya.

Tapi, saya sudah dapat tahu cerita betulnya. Bukan tentang "satu orang budak hensem" ini. Ia disebabkan kumpulan geng "Along" saya, terdiri daripada anak2 sulung. Awis tak boleh join kerana dia anak bongsu. Tiba2, Awis nak rasa tersisih. Macam kelakar. Tapi, itulah hati manusia. Kadangkala, kita pun tak tahu apa yang hati kita rasa. Ada satu ahli kumpulan Along ini yang semacam telah berbuat onar. Dan, pada ketika itu, saya dilihat Awis, semacam memenangkan this guy. Jadi, Awis rasa; "Sampai di sini sahajalah persahabatan kita, Tim".

Betul ker macam tu kau rasa, Awis? Aku sangat mintak maaf dengan kau. Aku penah cakap, aku kawan dengan kau, dan aku juga kawan dengan dia. Maka, aku faham apa2 yang kamu rasa. Masa itu, aku fikir aku faham. Tapi, sekarang, aku rasa aku tidak faham. Aku tidak pernah faham apa2 pun tentang kamu berdua sebagai kawan aku, kawan2 laki2.

Tapi, kita akan kawan, kan? Sebab, kita memang kawan. Tak keysahlah kawan rapat ker, kawan jauh ker. Kekasih gelap ker. Eh, kekasih? Tidak boleh tu. Kawan gelap? Gelap ker? Tak delah, sume nyer terang-benderang sahaja. Heh.

Aku tidak akan bercherita lagi tentang "satu orang budak hensem" itu lagi kepada kau, Awis. Kerana cherita aku dengan dia sudah masuk kepada satu fasa yang amat "unexplainable and complicated". Dia memang budak kolej yang ammat nakkal. Tapi, tiba2, semakin dia jahat, semakin aku rasa dia hensem. Semakin dia nampak gagah dan semakin sexy. Dia buat aku teringat kat Dr. Karev aka Alex in Greys Anatomy. Hahaha.... (gelak guling2). Boleh? Yup, slap me! Dush! Owh!

Monday, November 24, 2008

YOGA

Awis texted me, "Kau tak nak tulis ttg pengharaman yoga dalam blog kau?". So, here i am, writing about it.

Pada mulanya, memang saya agak kurang bersetuju dengan keputusan muzakarah majlis fatwa ini. Saya jarang2 juga begini. Fatwa2 sebelum ini, saya terima dengan baik, termasuk isu pengkid. Bagi saya, yoga adalah senaman yang baik. Mengapa perlu dicampur aduk dengan Hinduism. Jika kita mahu lihat tentang asal usul, adat bersanding juga berasal usul daripada masyarakat Hindu. Tak nak banned those adat?

Saya memang teringat senior STF saya, kak Ninie, jika memperkatakan tentang yoga. She is a very well-known yoga instructors in Malaysia. In fact, she is yoga ambassador for adidas malaysia. I've read her writings and thought about this in two of her blogs; yogainstructordiaries.blogspot.com dan yogaiswheremyheartis.blogspot.com and her comment in NST too. Jelas, dia sangat kecewa. I can accept her view, di mana menyatakan yoga had evolved, dan ia hanyalah melibatkan senaman dan regangan. Tiada lagi unsur2 pemujaan. Lagipun, kalu orang Melayu yang ajar, macam mana pula mahu ajar those Hinduism things? Kan?

Tiba2, saya terfikir. Majlis Fatwa membuat keputusan tersebut, disebabkan ia adalah salah satu daripada 3 unsur yang kemuncaknya, penyatuan diri dengan tuhan. Dan, mereka menulis, ramai orang tidak tahu matlamat sebenar yoga. Maka, saya terfikirkan sesuatu. Mari gambarkan bersama2.

Jika satu orang non-Muslim melihat solat itu sebagai satu senaman yang menarik. Maka, telah meniru those pergerakan, tanpa mempelajari bacaan. Maka, dia akan, like, berdiri tegak untuk lima minit, kemudian rukuk untuk lima minit dan sujud untuk berminit2. Tapi, tanpa bacaanlah. Just kira dalam hati. Maka, tiba2 dia rasa tenang. Maka, tiba2 kawan2 dia pun rasa interested, maka buat bersama2. Maka, mustilah kawan2 dia yang lain melihat seperti mereka telah macam belajar solat, as untuk masuk islam. Begitukah?

Oleh itu, bagi saya, keputusan Majlis Fatwa itu berdasarkan kajian bahawa yoga adalah salah satu unsur dan merupakan unsur paling asas dalam menyatukan diri dengan tuhan dalam Hinduism ini. Oleh sebab itulah ia diharamkan.

Dengan ilmu yang cetek dan rasa rendah diri, saya bukanlah orang yang layak untuk mempertikaikan keputusan ini. Tapi, saya harap pandangan pengamal Yoga muslim perlulah diambil kira. Kajian mendalam dan menyeluruh perlu dilakukan. Survey perlu dibuat, like, berapa orang yang telah menjadi penganut Hindu selepas mempelajari yoga? Adakah mereka membaca mentera pemujaan dalam mempelajari yoga? Berapakah kelab2 kesihatan ini mengajar yoga sehingga ilmu penyatuan dengan tuhan itu?

Kerana, dalam pemerhatian saya, yoga masih ada manfaatnya dari segi kesihatan. Bukan seperti ROKOK, yang tiada lansung kebaikan. Kita perlu bersedia untuk pengharaman rokok. Dan, saya juga tertarik dengan fakta bahawa,McD di India tidak menjual daging lembu, as India adalah negara Hindu yang menjadikan lembua adalah antara tuhan mereka. Jadi, sebagai negara Islam, saya tidak nampak mengapa kita tidak boleh mengharam; membanteras operasi dan melarang penubuhan kedai dan kelab2 malam untuk pelacuran dan arak. Those things adalah tiada lansung manfaat, jika ingin dibandingkan dengan SENAMAN yoga.

Friday, November 21, 2008

dRaMa

Erma texted me suruh tulis tentang drama wanita UMNO. Yeah, hot drama.

Tapi, akhirnya Shahrizat umum bertanding. Sebenarnya, tak keysahlah Shahrizat nak bertanding atau tidak, post itu memang akan menjadi miliknya. Cuma, drama yang berlaku ini tidak mempunyai jawapan mengapa Rafidah mahu tunggu sampai Jun. Kenapa dia tak boleh nak lepaskan bulan Mac ini? Ada sesiapa tahu jawapannya? Tell me, please.

Sebenarnya, Wanita UMNO lagi awal buat peralihan kuasa. Masa tu, PakLah umum nak letak jawatan 2010, Wanita dah umum Jun 2009. Tapi, bila Paklah umum Mac 2009, Rafidah macam tak boleh nak ikut. I believe there's must be something hidden. Hoho.

Drama2 yang lain tak kurang hebatnya. Lihat sahaja MCA nowadays. Very hot drama. Semalam kuar paper, Ka Chuan sudah letak jawatan. Kat NST ada poll, sama ada Soi Lek layak tak diberi jawatan menteri. Org2 MCA masih pilih dia. Maka? Tapi, Tee Keat itu memang hebatlah. Dari Ketua Pemuda terus jadi Presiden MCA. Memang sangat hebat. Nampak dia macam rajin bekerja. Harap2 dia bijak bestari juga dan tidaklah terlalu emosional.

MIC? Biasalah, the drama is still focus on Samy Velloo.

And, semalam, a good drama had aired. Razak Baginda menjawab dengan baik semua soalan yang diberikan. Dengan baiknya, mentertawakan siapa2 yang percaya ketulenan foto dia, Najib dan Altantuya itu. Dan dengan baiknya, mengasihani rakyat Malaysia yang terlalu mempercayai bloggers yang entah dari mana asal usulnya.

Percaya atau tidak percaya, bukan masalahnya, tapi, mengapakah ada orang yang hendak menipu? Dalam kes wanita ini, saya memang merasakan perbuatan mengebom manusia itu sangatlah kejam. Waima dia manusia dari mana pun, sejahat mana pun, tiada alasan yang menjadikan mengebom dia adalah satu perkara yang boleh diterima. Nak bayangkan kucing kene bom pun tak sanggup, apatah lagi mengebom manusia. Saya selalu berfikir tentang orang yang telah mengebom itu. Bagaimanakah kegelapan hatinya sehingga dia sanggup melakukan perkara sebegitu? Apakah kejahatan yang pernah dia lakukan sebelum itu, sehingga dia mampu melakukan kerja pengeboman manusia? Jika dia mampu mengebom satu orang manusia, adakah dia akan mampu mengebom ramai manusia lain juga? Bagaimanakah cara paling layak untuk dia mati pula? Adakah dengan cara pengeboman juga?

Sesungguhnya, Tuhan Maha Adil. Sekian.

*updated on 4.05 pm: Rafidah umum akan tetap bertanding juga. Kalu Rafidah menang, Shahrizat akan sangat menjadi rugi. Dahlah dia kalah pilihanraya. Wpun dia jadi penasihat PM, boleh je Najib tak nak ambil dia lagi. Silap2, Rafidah jadik menteri lagi. We have about 4 years more sebelum pilihan raya akan datang. Rafidah memang budak cerdik. Itu memang Ungku Aziz sendiri yang cakap. Wpun dia mcm pernah membuat onar dengan Mahathir, tapi, dia memang antara budak bijak dari Universiti Malaya. So, Shahrizat, i wish you, all the best!

Wednesday, November 19, 2008

Trouble.Is.A.Friend


Dari Grey's Anatomy Season 5 Episod 8. Enjoy, ppl!

Trouble he will find you, no matter where you go, oh oh
No matter if you're fast, no matter if you're slow, oh oh
The eye of the storm or the cry in the morn, oh oh
You're fine for a while but you start to lose control...
He's there in the dark
He's there in my heart
He waits in the wings
He's gotta play a part
Trouble is a friend yeah trouble is a friend of mine
Ah ooh...
Trouble is a friend but trouble is a foe, oh oh
And no matter what I feed him he always seems to grow, oh oh
He sees what I see and he knows what I know, oh oh
So don't forget as you ease on down the road...
He's there in the dark
He's there in my heart
He waits in the wings
He's gotta play a part
Trouble is a friend yeah trouble is a friend of mine
oh oh
So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win but I’m a sucker for his charm
Trouble is a friend yeah trouble is a friend of mine
ah ooh
How I hate the way he makes me feel
And how I try to make him leave,
I try, oh oh I try.....

by: Lenka yang chanteks!
Sila download lagu ini di sini.

Tuesday, November 18, 2008

18112008

Lewat menulis gara2 kegagalan talian internet di bilik. Saya menulis di opis KAB. Apa yang saya ingin tulis? Owh, janganlah terasa "pening" dengan tulisan ini.

Saya baru keluar dari bilik Pengetua Kacak. Saya beri dia kek buah, ole2 dari kenduri kawen. Ada lebihan, maka dapatlah saya agih2kan kepada rakan2 dan orang2 di opis ini. Kebetulan, Pengetua ada di bilik, maka saya berkesempatan berjumpa dia.

Saya memang sentiasa riang bila dapat berjumpa Pengetua. Dia bukanlah sekacak mana. Namun, bukankah kacak itu sangat subjektif? Cerita kekacakkan Pengetua ini saya dengar semasa saya berada di akhir tahun satu pengajian saya. Pelajar perempuan yang duduk di K4 ketika itu mengilai kekacakkan Pengetua saya. Haha. Lantas, saya pun memanggil dia Pengetua Kacak.

Saya mungkin senang berbicara dengan Pengetua. Dan, saya lihat dia pun begitu. Dia juga boleh berbicara dengan saya hampir banyak perkara. Dia yang mengajar saya membuat minit mesyuarat satu ketika dulu. Masa itu, hari sudah lewat petang. Seingat saya sudah jam 6. Dan, dia telah mencetak minit mesyuarat yang telah dia buat sendiri untuk diberikan kepada saya. Saya sangat riang petang itu.

Saya jarang bersedih bila keluar dari bilik dia. Cuma, dulu2, masa nakkal2, darah muda sedang berkobar2, dia selalu tidak bersetuju dengan idea saya dan rakan2. Akhirnya, dia sendiri memujuk saya supaya bertenang sementelah beberapa kesilapan berlaku pada projek yang saya jalankan.

Hari ini, saya juga telah keluar dengan riangnya dari bilik Pengetua Kacak. Hajat di hati saya nak beri buah tangan itu sahaja, dan keluar. Tidak mahulah saya mengganggu dia yang kelihatan sungguh sibuk. Tapi, hampir satu jam juga saya di bilik dia. Saya terpaksa keluar dari bilik dia sebab topik yang dia sedang ceritakan kepada saya ialah? Anak yang ramai. Apakah???

Pengetua Kacak kata, dia rasa dengan lima orang anak yang dia ada sekarang, dia rasa sedikit. Bila dah tua, barulah tahu bestnyer ada anak ramai2. Muda2 dulu tak nak anak yang ramai. Tapi, bila nampak orang lain punya keluarga yang besar, barulah terasa agak rugi. Dan, dia akan menambah bilangan cucu yang kedua dan ketiga lewat bulan April depan.

Saya terus keluar walaupun pada dasarnya dia belum habis berbicara. Bercakap tentang anak yang ramai dengan saya? Maaf, doktor, tapi, saya belum berkahwin. Apa2 pun, saya akan ingat nasehat doktor itu. Haha. Lalala...

p/s: entri ini bukan untuk mengaibkan sesiapa. Cuma, luahan rasa (peribadi) hari ini. Owh!

Monday, November 17, 2008

Sepupuku Kawen II

Adek sudah upload gambar2 sepupu saya yang kawen itu. Lihat gambar di sini. Sedikit gambar2 (edited by adek) in case kamu2 tidak mahu ke sana. :)


Sedikit cerita tentang perkahwinan ini dan 4 majlis yan diadakan dalam 2 minggu lepas.

1. Kakak sepupu saya, J*uwita E*dora telah berkahwin dengan seorang muallaf, M*uhammad I*dris I*skandar@ C*harles R*ichard S*ayer dari Wales. Mereka berkenalan semasa sama2 belajar di Australia dan kini sama2 bertugas di Singapura. Mereka akan menetap di Gelang Patah, berhampiran Second Link.

2. Abang Idris ini punya seorang ayah bergelar professor. Dan, bila saya googled, dia adalah seorang yang terkenal dalam bidang biologi. Saya jadi gerun sebentar kerana saya adalah graduan biologi. Haha. Melihat kertas2 kajiannya seperti melihat buku teks saya dulu. Dan, sememangnya professor ini telah ada menulis buku teks. Owh!

3. Pada pagi pernikahan, makngah saya telah turun anggun berbaju puple. Tapi, kainnya telah nampak senteng. Kami sepupu-sepapat telah gusar. Namun, akhirnya gelak guling2 memikirkannya. Jika makngah yang cool itu, kainnya telah senget pada pagi pernikahan anak perempuannya itu, kami sangat gusar bagaimana emak dan makcik2 kami yang lain nanti mengahwinkan anak perempuan mereka. Haha. Lalalala. Owh, makngah telah membetulkan kain sejurus sebelum majlis bermula. Ngeee....

4. Majlis kawen ini punya beberapa orang international guest dalam 30 orang dari pelbagai negara. Rata2nya rakan2 pengantin yang sama2 belajar di Australia dulu. Dan, dalam ucapan terima kasihnya, kak Juwita telah memberitahu rakan2 itu semua gembira dapat mengenali budaya Melayu khususnya untuk adat perkahwinan.

5. Malam berinai telah dihoskan oleh pengacara terkenal, Datuk Mahadzir Lokman. Owh, sangat seronok mendengar dia berbahasa Melayu dan Inggeris. Dia telah menterjemah dengan riang sekali. Acara suap-menyuap - I feed you, you feed me. Haha.

6. Malam berinai telah diserikan dengan joget lambak. Tapi, tariannya adalah tarian zapin. Semua internatioanl guest kami itu belajar menari dengan sangat seronok bersama pengantin, pakngah dan makngah. Tiba2, pakngah saya tak reti menari zapin. Malah, makngah dengan kak Juwita dengan bagusnya menari dan mengajar tetamu2 itu. Musykil saya lihat pakngah terkial2 di hadapan itu. Walhal, kami semua tahu pakngah memang tahu menari zapin itu. Hoho.

7. Ramai tetamu VIP yang datang, terutama pada majlis santapan bersama sultan Johor dan majlis resepsi di Muar. Akhbar2 utama semalam ada gambar Najib sedang merenjis mempelai. Semua sepupu2 pun jeles melihat sepupu kami yang hensem itu, Faiz menjadi pengapit masuk jugaks gambar itu. Semua pun takut nak jadik pengapit, tapi, bila gambar masuk suratkhabar, ramai2 pula jeles. Heh!

8. Di JB, kami hanya melihat VIP berlegar2 di kawasan makan kami. Dan, kami adek2 beradek telah memilih satu orang VIP untuk ambil gambar iaitu, YB R*azali I*smail yang tampan itu. Haha. Kami semua riang. Tapi, tak sempat pula nak ambil gambar dengan dia sekali lagi di majlis di Muar.

9. Ada majlis ambur2 iaitu baling gula2 dan syiling. Ia hanya untuk riang2 sahaja dan telah dilakukan dengan baik sekali oleh makngah kami di JB dan Muar. Kelakar jugaks melihat orang kenamaan turut serta mengutip syling dan gula2. Isteri Tun Musa Hitam sangat riang minta makngah baling ke arahnya. Pakngah saya takut benar syiling kena kepala. Tapi, dia tidak henti2 senyum melihat telatah orang2 ketika iu. Saya? Banyak jugaks saya dapat, sebab makngah baling tepat kepada saya. Hehe, terima kasih. Makngah memang sharp shooter. Haha. Lalalala...

10.Tapi, R*osmah dan N*ajib seperti tidak gemar acara baling itu. Kat Muar, ada dua mangkuk pulaks tu. Lama betul makngah membaling. Tapi, kelakar gila bila makngah baling dan kene kat jambul R*osmah. Kitorang risau gellar. Nampak betul R*osmah tahan nak buat muka marah. Hehe. N*ajib kutip jugaks gula2 dan syling di kakinya. Owh, syliling terkena rambut R*osmah itu memang jadi bualan kami sepupu-sepapat. Naseblah tak rosak rambutnya yang kembang itu. Owh, maaflah. Haha.

Eh, panjang pula. Maaflah. Sekian.

Thursday, November 13, 2008

Kepada orang yang suka membuat Onar

Kepada orang yang suka membuat onar di sini,

Saya menulis kerana saya ingin memberitahu.

Terima kasih kerana membaca penulisan saya. Terima kasih juga kerana sudi memberi komen. Tetapi, awak menulis perkara yang saya tidak suka baca. Yang saya tidak suka lihat. Maka, komen2 awak pada jam hampir satu pagi tadi sudah saya delete. Ya, saya delete, kerana saya tidak suka. Blog ini bukanlah glamour seperti chedet.com di mana ada beratus2 komen, maka komen picisan awak itu tiada orang akan baca. Tidak sampai lima puluh orang sehari pun yang datang membaca di sini. Maka, orang akan nampak komen2 awak yang tidak enak itu.

Saya juga delete kerana saya tidak lagi menghormati awak sebagai commentator. Awak sendiri gagal menghormati diri awak sendiri. Semua orang tahu, apa yang dicakapkan, dituliskan atau dilakukan oleh seseorang itu lahir dari hatinya. Jika bersih hati seseorang itu, maka segala percakapan, penulisan dan tingkah lakunya amat baik sekali. Lihat sahaja senior saya, kak Yanti yang sangat baik penulisannya, sehingga ramai orang jatuh hati padanya hanya kerana penulisannya.

Jadi, wahai orang yang suka membuat onar, mengapakah kamu suka membuat onar, menulis perkataan2 yang tidak baik itu? Tidakkah ia akan menggambarkan hati awak?

Saya juga musykil, sangat2 musykil mengapa kamu ke sini pada jam 1 pagi sedangkan kamu sudah beristeri.

Maka, saya ingin memberitahu, apa2 yang kamu komen di sini selepas ini, saya tidak akan teragak2 untuk delete. Saya tidak mahu buat comments moderation, kerana bagi saya ia agak menyusahkan. Erma sebagai commentator tegar juga tidak gemarkan perkara itu. Maka, walaupun lewat, tapi saya akan delete. Saya bukan ingin menakut2kan kamu. Tidak sekali2 ingin mengugut kamu. Bukannya saya mendapat apa2 faedah pun. Saya cuma tidak suka membaca komen2 kamu yang bahasanya tidak indah sama sekali.

Kamu ingin tahu apa yang saya rasa? Saya tidak merasa marah. Tapi, saya hanya merasa musykil kepada orang2 seperti kamu. Saya tidak faham, apakah kepuasan yang diperolehi dengan membuat onar begini? Adakah kamu mendapat bayaran? Adakah ia akan menjadikan kamu semakin kaya? Adakah ia akan menjadikan kamu semakin pandai dan bijak bestari? Adakah ia akan menjadikan kamu mendapat Ijazah Kedoktoran? Adakah ia akan menjadikan kamu boleh beristeri dua atau lebih? Adakah ia akan menjadikan kamu semakin hensem? Adakah ia akan menjadikan kamu dinaikkan pangkat atau dinaikkan gaji? Atau, adakah dengan berbuat onar di sini, kamu akan mendapat jaminan masuk syurga? Adakah?

Sebagai penutup, saya ingin memberi sedikit nasihat kepada kamu untuk menulis blog sendiri. Kemudian, letaklah adv nuffnang, maka kamu akan dapat duit. Saya juga akan letak, cuma saya rasa belum tiba masanya. Entah kenapa saya kurang gemar.

Itu sahaja yang ingin saya beritahu, wahai orang yang suka membuat onar. Saya menulis di sini kerana saya tidak dapat berjumpa dan bercakap sendiri dengan kamu sementelah kesibukan di kampus dan perlu pulang ke rumah lagi minggu ini. Sekian.

Wednesday, November 12, 2008

Mag Mart

Pada hari Ahad yang lalu, di hari terakhir saya dan keluarga berada di Johor Bahru, ada satu perasmian kedai. Sepupu saya ingin berjinak2 dalam dunia perniagaan, lalu membuka kedai majalah di satu lot di pasaraya EconSave, Senai. Kedai diberi nama Mag Mart.

Kami pergi dengan riang. Mengambil gambar tanpa mempedulikan orang yang lalu-lalang. Lot kedai ini sangatlah dekat dengan cashier EconSave itu. :)

Ibu telah memberi sedikit duit, untuk dihabiskan dengan membeli majalah di situ, sebagai tanda sokongan padu kami kepada sepupu kami itu. Maka, saya dan adek2 pun memilih majalah2 yang berkenan di hati.

Tertarik dengan majalah ini; tentang kamera digital, maka membeli.


Pastinya membeli magazine di atas kerana McDreamy! :)


Ada lebihan duit, maka saya memilih majalah di atas. Saya selalunya tidak membeli majalah yang terdapat di perpustakaan, kecuali ada artikel yang sangat menarik untuk saya simpan.

Majalah2 yang lain, iatu majalah2 perempuan seperti Cleo, InTrend dll., adek2 saya yang membeli. Tapi, kami akan kongsi2 membaca. Semoga perniagaan sepupu kami ini akan maju dan bertambah maju. Ameen.

Sekian.

p/s: maaflah, gambar di atas kurang menarik, masalah pencahayaan. Dan lagi, tiada gambar kedai itu, sementelah adek saya yang sangat malas nak send gambar yang berada dalam simpanan dia. Adek saya kata, dia akan upload gamba sepupu kami yang kawen itu selepas majlis resepsi di kampung, pada 15hb ini. Tunggulah sekejap. :)

Tuesday, November 11, 2008

Gali Kubur

En. Firdaus baru masuk kerja di opis kolej saya pada pertengahan tahun yang lalu. Dia masih muda, segak, hensem, dan masih belum berumahtangga. Umurnya kira2 20 tahun. Dia bekerja sebagai pembantu am pejabat. Dia seorang yang riang. Dia telah beberapa kali membantu saya termasuk menukar lampu bilik yang sudah jadik kelip2, sedangkan waktu pejabat sudah hampir tammat, pada bulan Ramadan yang lalu. Terima kasih, En. Firdaus.

Hari ini, saya telefon opis dari bilik saya, untuk bercakap dengan En. Firdaus. Tetapi, En. Rahim yang menjawab panggilan itu menjawab, En. Firdaus tiada, dia akan masuk bekerja dia waktu petang. Dia pergi menggali kubur.

Apa? Jap2. Gali kubur?
Ya, gali kubur. Dia memang dah lama jadi sukarelawan gali kubur.

Maka, di waktu petang, saya pun berjumpa dengan En. Firdaus ini. Benarlah dia menggali kubur. Tapi, dia tidak menunggu hingga jenazah sampai, kerana hanya akan dikebumikan selepas Zohor. Lewat sangat, katanya.

Dah lama ker tolong gali kubur?
Lama jugaklah. Sejak Form One.
Form One? Lama sungguh. Dah banyaklah kubur yang En. Firdaus gali.
Banyak. Beratus dah. Beribu kot...
Ada tak cerita yang pelik2?
Ada lah...
Ceritalah.

*perbualan seterusnya tidak dapat disiarkan. Harap maaf.

Saya sangat kagum dengan En. Firdaus. Sungguh!


Saturday, November 08, 2008

Sepupuku Kawen

Sedikit update sempena pemergian kami ke Johor Bahru ini. Ada 3 majlis yang perlu kami hadiri. Pada hari jumaat, ada dua majlis berlansung. Pagi, majlis nikah dan malam, majlis sanding dan berinai. Tetamu hanyalah di kalangan saudara dan exco2 johor. Sepupuku ini sungguh chanteks dan berseri2 di majlis kawen ini. Semua majlis berjalan lancar. Pengantin lelaki sangat tenang. Sangatlah kagum. Tahniah kepada mereka berdua. Maaflah, ini gamba dari handphone. Gamba2 lain blum transfer dari kamera. Tunggulah adek update blog dia nanti untuk gamba2 yang lebih riang. :)

Friday, November 07, 2008

Farid's Birthday

Hari ini, 7 November, hari lahir adek lelaki saya yang seorang itu, Farid. Dia genap berumur 19 tahun hari ini.


Dia kelihatan sudah besar. Betapa masa sungguh cepat berlalu. Kak Yanti ingat lagi tak dulu2 dia datang dorm carik kita? Haha. Dia sangat kecil masa itu, kan? Kini, adek lelaki saya yang seorang ini sedang mengaji di Universiti Pertahanan Nasioanal Malaysia dalam bidang sains maritim, juga menjalani latihan sebagai tentera laut.

Happy Birthday, Farid!

Kami sekeluarga mengucapkannya dari kejauhan. Saya sekeluarga dan saudara mara yang lain kini menginap di Pan Pacific Johor Bahru sehingga ahad ini untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupu kami yang chanteks itu. Ramai juga sepupu2 lain yang sedih tidak dapat hadir kerana punya exam paper. Dan lagi, 3 orang adek2 sepupu saya sedang bersedia untuk menjalani SPM. All 'da best!

Thursday, November 06, 2008

Presiden 2008

Kelihatan seperti seluruh dunia meraikan kemenangan Barack Obama. Saya juga ingin mengucapkan tahniah dan syabbas kepada dia. Apa lagi yang boleh dikatakan. Seluruh dunia punya satu harapan kepada dia, bahawa dunia akan lebih aman di bawah kuasa dia. Dia telah dilantik menjadi presiden sebuah negara kuasa besar dunia. Sangat besar. Terlalu.

Entah mengapa, saya hanya terfikirkan tentang anak2 Barack Obama yang dua orang itu. Saya kira, mereka terlalu kecil untuk menjadi anak kepada seorang presiden amerika. Semoga mereka itu anak2 yang baik, bijak dan pandai.Saya, seperti warga dunia yang lain, juga sangat mengharapkan bahawa presiden yang baru ini membawa keamanan segajat. Kepada siapa lagi yang mampu kita harapkan.

Semoga Tuhan memakbulkan harapan ini. Ameen.

Wednesday, November 05, 2008

Gender Bias

Saya telah bersekolah di sekolah single sex sejak darjah tiga hingga tingkatan lima. Maka, konon2nya, saya punya semangat serikandi yang tinggi. Saya mula kenal lelaki pada peringkat matrikulasi. Tapi, kawan saya kata, tak sama. "Kau tak kenal lelaki masa mereka jadik setan". Saya hanya gelak saja. Haha.

Memang ada gender bias itu dalam masyarakat ini. Mula2, saya agak terkejut. Tapi, sekarang saya sudah boleh menerima. Lelaki memang akan menjadi pilihan untuk menjadi ketua.

Walaubagaimanapun, ia kini kian kurang. Universiti saya punya NC perempuan. Ibu saya seorang guru besar. Moksu saya pengarah kesihatan daerah. Maka, saya kira sekeliling saya semakin ramai perempuan yang berkuasa. Semangat serikandi saya tidaklah pernah berkurang, malah kadangkala ia meningkat. Kadangkala.

Namun, beberapa hari yang lalu, kawan saya telah berkata sesuatu yang amat saya tidak suka. Dia seorang laki2. Dia telah dilantik menjadi ketua felo yang baru sementelah perginya saudara Anif, yang pergi tanpa pesan. Dalam satu perbualan, Ketua Felo Baru itu telah berkata kepada saya;

"Kau ni, kalu kau lelaki, dah lama kau jadi ketua felo"

(from CartoonStock)

Saya menjadi sangat marah. Itu adalah kata2 yang lansung tidak dapat saya terima sama sekali. Saya bukan marah kerana tidak dapat menjadi ketua felo. Malah, saya tidak cemburu pun pada dia yang menjadi ketua felo baru itu. Tapi, saya marah dia berkata begitu. Malah, saya benci.

Saya tidak akan dapat memberi kerjasama sepenuh hati saya kepada ketua yang sangat gender bias seperti ketua felo yang baru itu.

Maaf. Sekian.

Monday, November 03, 2008

Rakan2 IKIP

Sedikit update yang ringkas, sementelah assignment masih belum siap. :)

Pada hari sabtu yang lalu, saya telah diajak oleh Neila, untuk berfoya2 di Taman Tasek Perdana, Kuala Lumpur. Chanteks sungguh taman ini. Antara tempat2 yang chanteks di celah2 "kekotoran" Kuala Lumpur. Huhu. Foya2 ini turut dihadiri oleh Linda, Che' Ros, Shikin dan Fara. Mereka semua ini adalah kenalan saya semasa matrikulasi di Kolej IKIP di Kuantan.
Gamba Shikin dan Fara tak sempat snap. Haha. Gamba yang lain sume kat Fara lah. Nanti edit dan upload lain kali, k.

Terima kasih atas "percutian" yang indah, wahai rakan2 ku. Huhu.

Saturday, November 01, 2008

Google Earth

Saya sudah tahu beberapa waktu yang lalu. Namun, saya hanya telah muat turun perisian ini 2 hari yang lalu. Saya rasa riang menerokainya. Maka, saya berkongsi dengan kamu2.


Gambar di atas adalah gambar kolej saya, Yang terletak dalam kawasan perbukitan ilmu ini, di mana saya tinggal dan melanjutkan pelajaran saya sekarang. Nampak jelas sungguh kedudukan semua bangunan di kolej saya ini, termasuk rumah Pengetua Kacak. :)

Menurut perisian ini, saya berada di kedudukan latitude: 2°55'29.36"N dan longitude:101°47'1.49"E. Tapi, gambar kedudukan rumah (nenek) saya tidak jelas pula pada perisian ini. Menerokai perisian ini, terasa amat kerdil diri. Saya semakin faham perasaan angkasawan melihat bumi dari angkasa lepas. "My eyes stop blinking, my heart stop beating". Ngee.

Saya tidak berniat untuk berbicara lanjut. Sila muat turun perisian ini dan beritahu saya kedudukan kamu2 di atas bumi ini. Sila lihat kawasan kamu dari pandangan seekor burung. Huhu. Enjoy!

p/s: Sila klik pada gamba untuk imej yang lebih besar dan jelas.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...