Sunday, May 23, 2010

Grey's Anatomy Season 6

GA adalah siri yang saya ikuti sejak episod pertama season 1 lagi. Saya akan download setiap mingu pada hari sabtu dan akan nonton pada waktu breakfast hari ahad keesokkan harinya. Dan, pagi tadi saya telah nonton season 6 finale.

Sedih sungguh. Sudahlah 2 episod, lebih kurang 45 min setiap satu. Nangis saya di pagi hari.

Season 6 ini, dalam kebanyakkan episodnya, pada saya kurang seronok sudah. Saya sudah rasa kurang excitement untuk nonton. Banyak sangat adegan2 "peliks". Dulu2, setiap episod, saya akan nonton ulang2, sampai sudah hafal skripnya. Tapi, season finale ini, waduh, telah mengembalikan excitement itu.

Tahniah kepada Shonda sebagai penulis skripnya. Saya baca blog tentang penulis skrip cerita ini. Shonda mula2 nak tulis, Bailey yang kene tembak. Lepas tulis skrip begitu, dia tak boleh tidur malam. Huhu. Lantas, dia tukar skrip. Ya, saya pun rasa saya tidak akan tidur malam kalu Bailey yang kena tembak.

Tapi, memang penuh emosi episod finale ini. Dalam website ini, ditulis, "The emotional impact of the season finale will be felt for months". Ia adalah amat tepat sekali. Setiap kali ulang nonton, pasti nangis lagi.

Tapi, saya rasa, lagu latar pilihan sudah semakin tak best. Dulu2, lagu2 pilihan mereka adalah seperti berhantu. Terus saya download, terus carik liriks. Terus nyanyi. Tapi, sekarang dah kurang best. Tak nak tahu pun lagu apa.

Qoute pilihan saya adalah by Alex. "Iz... I'm sorry. Dont go. We got married. Please dont go. You came back for me, Iz. Dont ever leave me again. Were always gonna be together, ok?"

Owh, saya nangis nonton part ini. Saya memang suka Izzie. Alex pula buat saya ingat budak gagah tapi nakkal yang seorang itu. Owh. Kenapalah watak Izzie begitu? Sedih sungguh.

Terima kasih kepada semua pasukan produksi dan pelakon kerana telah menghangatkan kembal cerita ini. Jumpa lagi di season seterusnya.

Wednesday, May 19, 2010

Kepiluan Hati

Saya ada banyak perkara yang ingin dicoretkan di blog ini. Sambungan cerita di Majlis Maulud. Tentang satu hari yang penuh ranjau. Tentang "accelerated". Tapi, saya telah memilih untuk menulis tentang kepiluan hati yang satu ini.

Ketika mahu mula menulis pun, hati saya sudah meronta2 mahu mengeluarkan air mata.

Saya benar2 tidak faham, mengapa dia orangnya. Sehingga kini saya masih berharap bahawa bukan dia orangnya yang telah memperlakukan hati saya sebegini pilu. Terlalu perit derita yang perlu saya tanggung ini. Saya kira ia lebih pedih dari berpisah dari cinta sesaat saya sezaman lalu. Apa yang telah saya lakukan sehingga dia telah berubah cara terhadap saya. Saya benar2 ragu.

Kerana, saya telah anggap dia sebagai satu orang yang rapat. 4 tahun bukan terlalu lama, tetapi tidaklah terlampau sekejap. Telah berapa masa diambil hanya untuk bergelak tawa. Adakah saya ini benar2 perlu dianggap sebegitu luar? Setelah segala2nya berlaku?

Jika tidak mahu menganggap saya sebagai keluarga, anggaplah saya sebagai taulan muda, yang perlu dibimbing, ditatih. Tidak perlu menghiris luka terlalu pilu di hati sebegini.

Saya amat menyanjungi kamu yang seorang itu. Tapi, selepas ini, apakah yang harus saya lakukan? Saya benar2 pilu. Adakah perlu saya melupakan segala2nya, dan hanya mengingati kisah pilu yang satu ini? Adakah riang 4 tahun itu telah hilang hanya kerana sekeping surat? Adakah sekeping kad dalam simpanan itu telah tidak membawa suka, malah menambah derita? Adakah?

Saya kini hanya telah amat berharap bahawa semua kisah semalam adalah mimpi yang panjang. Berharap bahawa bukan dia orangnya yang telah menyebabkan hati saya sebegini pilu. Bahawa bukan sebab-musabab itu yang telah dia canangkan untuk menjadikan saya sangat ragu.

Namun, apakan daya. Saya tahu semua itu benar. Bahawa dia telah semuanya. Maka, saya ini harus memujuk hati ini dengan sebenar2nya, supaya dapat melukis satu garis yang panjang tebal agar ia nampak terang jelas.

Saya tidak mampu untuk menulis lagi, lantaran terlalu banyak air mata untuk diseka. Terlalu.

Ya, saya terlalu pilu.

Wednesday, May 12, 2010

Maulud Nabi 2010

Saya menulis supaya saya boleh mengingati kembali. Kerana, sudah ada episod dalam hidup yang telah saya lupa. Saya telah lupa ayat2 dalam drama "Dia itu hampir-hampir menjadi menantu saya". Sepupu saya yang menjadi pelakon wanita utama dalam drama itu juga telah lupa skripnya. Haha.

Ok, citer majlis maulud nabi 2010.

Majlis maulud tahun ini adalah majlis yang besar. Ini kerana ia ditambah dengan majlis doa selamat untuk mak usu sekeluarga yang akan berangkat menunaikan umrah. Juga majlis kenduri gaji pertama untuk saya, adek saya dan sepupu2 saya yang baru mula bekerja. Dan lagi, kenduri aqiqah anak sepupu saya yang dilahirkan bulan lalu.  Ya, empat hajat dalam satu kenduri.

Aturcara tidaklah begitu panjang. Dimulakan jam 9 dengan ketibaan 250 orang jemputan. Bacaan yassin, tahlil dan doa selamat. Bacaan berzanji, rawi 1 dan 3. Majlis berzanji terhenti sebentar dengan ketibaan ustaz penceramah. Kadi Ledang itu ada kekangan masa, lantas menyampaikan hajat untuk memberi ceramahnya terlebih dahulu. Tiada halangan bagi kami pihak tuan rumah juga para jemputan. Selesai ceramah, majlis bacaan rawi 4 juga marhaban dijalankan sebelum doa penutup.

Menu juga agak mewah. Beriyani kambing. Kambing itu adalah sembelihan aqiqah bayi yang diberi nama Muhammad Amir Hamzah. Lagi lauk: ayam masak merah, pencor, dalca, sambal udang, kuih bakar, kuih dangai, buah oren dan air oren.  Untuk bawa pulang, kuih bahulu besar dan telur asin. Enak semuanya. Alhamdulillah. 

Setelah kenyang dan penat, keuarga kami menyambung aktiviti keluarga pula. Selari dengan cadangan kadi Kluang pada Hari Keluarga 2010 di Pulau Sibu yang lalu, ceramah ringkas tentang pengurusan jenazah pula dijalankan oleh seorang pengetua sebuah sekolah agama. Terlupa pula saya siapakah nama ustaz dan sekolahnya. Tapi, ustaz ini pernah memberikan tazkirah ringkas pada majlis tadarus al quran bula ramadhan tahun lepas. Suka ustaz ini. Kursus ini dijalankan untuk menyegarkan semula ingatan tentang ilmu pengurusan jenazah ini. Kerana, mengikut ustaz, sebaik2nya ahli keluarga sendiri yang sepatutnya menguruskan jenazah keluarga masing2. Jadi, perlulah melengkapkan diri dengan ilmu pengurusan jenazah. Kali ini, buat yang ringkas itu, sementelah dapat mengumpulkan ahli keluarga. Pasti akan ada kursus komprehensif lanjutan dari kursus ringkas ini. :)

Dan menu petang ialah roti jala dengan lauk pauk beriyani tadi. Owh, mak saya keluarkan agar2 nescafe yang dibuatnya. :)

Malam, kami bersantai2, menonton video beberapa program yang lepas. Berkumpul dengan keluarga, tiada yang berduka. :)

Esok paginya, menu sarapn pagi ialah mee bandung special. Apa yang istimewa? Kami tidak menggunakan mee kuning tetapi digantikan dengan spaghetti. Huhu. Memang ada perut yang kureng sikit untuk menerima mee kuning. Mak uda saya masak pagi2. Sedap, penuh dengan rencah udang segar. Saya makan 2 mangkuk. Huhu. 

Saya pulang ke Kuala Lumpur selepas Zohor bersama adek saya. 

Terima kasih Allah atas rezeki dan nikmat ini. :)

p/s: gambar sedikit lewat ye. 

Tuesday, May 04, 2010

Eyjafjallajokull

Dari sini.

Mahu menulis tentang si dia ini kerana hari ini terdengar berita tentang dia lagi di radio. Tapi, musykil tiada cerita si dia ini di dalam surat khabar atas talian (online). Mengapakah?

Si dia ini, sejak kebelakangan ini sering disebut2. Walau betul, walau salah, ia tetap disebut. Mula2, saya hanya terdengar2 sahaja tentang cerita si dia ini, tapi pada satu hari saya telah menonton berita tentangnya.

Saya menjadi kagum. Menjadi terlalu kagum. Lantas saya terus mahu mengenali si dia ini. Yalah, tak kenal maka tak cinta, kan?

Petama-tamanya, haruslah perlu mengetahui cara menyebut nama si dia ini dengan betul. Lalu berjumpa dengan website di bawah ini. Rupa2nya, hampir seantero dunia tidak tahu bagaimana ingin menyebut nama si dia ini. Orang yang tahu bercakap bahasa Icelandic ini hanya beberapa ribu orang sahaja.
Saya terus mencari maklumat tentang si dia ini. Gambar2 yang di rakamkan semakin menakjubkan.

Cerita tentang si dia ini kemudian tertulis di media2 cetak. Tentang rakyat Malaysia yang tertindas. Yalah, menunggu sesuatu yang tidak pasti. Dan, rupa2nya, mereka di sana amat panik kerana ada cerita2 yang kurang sedap didengar, lantas ramai yang mencari jalan melarikan diri tidak kira dengan apa cara sekalipun. Dengar cerita, kerana si dia ini aktif, ia akan menjadikan kawannya di sebelah, Katla akan aktif. Dan, kawannya di sebelah itu adalah lebih besar daripada dia. Maka, haruslah debu2 itu akan lebih jauh, berkilo2meter lagi di ruang udara.

Bayangan kiamat juga ternampak dengan letusan si dia ini. Saya baru tahu adanya volcano di bawah glacier. Glacier yang berada di atas si dia ini adalah ice tip sahaja. Maksudnya, glacier yang kecil sahaja. Jadi, jika volcano yang lebih besar itu meletus? 

Hari ini, saya dengar berita tadi, si dia ini masih aktif, mengeluarkan debu2 hitam. Beberapa laluan udara ditutup, tetapi tidaklah segamat beberapa minggu yang lalu. Agak2nya meletuskah kawan si dia ini dalam masa terdekat ini?

Tiba2 saya rasa macam nak pegi Iceland.

Sekian. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...