Monday, November 30, 2009

AidilAdha 1430

Kurangnya mood saya untuk menulis. Adik lelaki saya telah merompak kamera kecil itu, tanpa memindahkan gambar2 sambutan hari raya tahun ini. :(

Apapun, saya akan menulis supaya tidak lupa. Bulan depan masukkan gambar, ok? Huhu.

Saya pulang awal, hari Selasa. Pulang bersama adek perempuan. Tiba di tol sudah lebih tengah malam, dapat diskaun 10%. Suka.

Hari raya pertama, seusai solat sunat, kami sekeluarga bergerak ke rumah maksu si Parit Sangit. Dua ekor kambing, salah satunya kambing biri2 dikorbankan. Daging segar itu terus dimasak sup dan goreng lada hitam. Menu sampingan ialah ikan masak asam pedas, sayur campur bersama buah Naga dan sirap bandung. Lazat!

Hari kedua, mak su pula ke rumah kami. Pak Itam juga pulang. Seekor lembu ditumbangkan. Juga terus dimasak sup. Menu sampingan: ketupat, sambal kacang, kari ayam, nasi malaya, sambal udang, ayam sate bersama air oren dan buah tembikai susu. Tidak lupa lengkong nescafe saya yang lazat dan kuih karas comel yang emak tempah. Kami sambung makan di rumah maklong. Beriani lembu dan kuih wajik nasi. Amat lazat kuih maklong tahun ini. Makan sampai senak perut.

Hari Ahad, saya sangatlah bermalas2an untuk pulang. Lantas, terheret ke kenduri kawen umah kawan emak. Nasi minyak dan lauk pauk, ada sambal udang lagi. Huh! Jam 6 petang saya baru bergerak pulang. Akibatnya, 5 jam saya di atas jalan raya. Jam 11 baru saya sampai di Kampung Baru Kuala Lumpur ini. Saya rasa nak nangis tengok lampu kereta di PLUS itu.

Agak meriah aidiladha kali ini bagi saya. Kambing ada, lembu ada. Ayam pun masak. Ikan takde, tapi udang makan banyak kali. Maaflah, wahai perut. Juga buah pinggang yang terpaksa bekerja keras. Saya akan berkira2 hari untuk merehatkan mereka. Mungkin khamis depan.

Hari raya kali ini, saya telah tahu bahawa saya adalah tahu menganyam ketupat. Walaupun, pertama kali, saya tersilap sedikit, tapi saya telah berjaya pada daun2 yang seterusnya. Keluarga saya dah lama tidak menganyam ketupat sendiri. Sejak arwah nenek ada lagi, kami sudah hanya menempah. Paling teruk, aidilfitri yang lalu, kami makan ketupat plastik sahaja, akibat masalah komunikasi dengan orang yang memasak ketupat. Huhu. Owh, raya2 selepas ini, haruslah saya dan adek menganyam pula.

Semalam juga hari jadi saya mengikut peredaran bulan. Pastinya, tahunnya adalah lebih dari kiraan mengikut putaran matahari, yang saya sambut pada aildilfitri yang lalu.

Selamat hari jadi kepada saya dan selamat hari raya AidilAdha kepada semua.

Sekian.

*telah dimasukkan gamba pada 27/12/09.

Sunday, November 22, 2009

The Little Nyonya

Malam tadi sehingga pagi, saya dan kawan saya melakukan dramathon drama Singapura ini, The Little Nyonya.


Terus-terang saya katakan, saya memang cepat tertarik dengan cerita yang dilakukan dengan penuh kajian dan dilakukan dengan kemas, chantek dan teliti. Seperti filem2 arahan Shuhaimi Baba. Cuma, saya rasa filem2 dia belum sukup kemas lagi.

Drama 34 episod ini menceritakan tentang kaum Peranakan, Baba dan Nyonya. Ia telah mengambil masa setahun untuk melakukan kajian. Dari masakan, kuih-muih, kebaya, jahitan manik, pinggan mangkuk sehingalah kepada lagu Dondang Sayang, semuanya dipaparkan dalam drama ini.

Cerita ini, saya dan kawan2 ikuti di NTV7 setiap jam 6 petang. Disebabkan jalan cerita yang menyayat hati, kami, dengan rasa tidak sabarnya telah membaca sinopsisnya di internet. Hasilnya, sungguh menyakitkan hati. Owh, terlalu.

Itu sebab kami habiskan juga menonton pagi tadi. Jatuh juga air mata saya.

Dalam sinopsis itu, memang ada konflik kepada penonton. Kenapa tidak diberikan happy ending? Bukanlah semua drama memerlukannya, tetapi akhiran untuk cerita ini memang terlalu kejam. Terlalu!

Saya baca, penulis cerita ini siapkan 5 skrip untuk akhiran cerita ini, 4 daripadanya merupakan akhiran yang gembira. Tetapi, mereka memilih satu skrip yang, uh, out of mind itu.

Memang cerita ini terkesan di hati saya. Saya memang tidak suka menonton cerita2 yang sangat kejam. Cerita orang2 yang tidak bersalah, menjadi mangsa. Dalam cerita ini, perempuan paling baik telah dikahwinkan dengan lelaki paling jahat, lalu menjadi gila. Dan, di akhiran cerita ini, dia tidak dijadikan sihat semula, untuk menjalani kehidupan yang normal. Apakah?

Saya juga mahu sebut disini, betapa saya mengagumi keluaga Chen, yang telah mendidik ahli keluarga mereka menjadi manusia2 yang sangat berhemah tinggi, daripada moyang sampailah ke cicit. Bercakap sangat lembut, laki2 mahupun perempuan. Sangat menghormati orang tua. Tegas dalam lembut. Dan, pandai juga. Ya, hero mereka daripada keluarga itu. Dan, dia telah membawa wataknya dengan baik sekali. Dan, menonton chor chor keluarga itu, telah membuat saya rindukan nenek saya. Terlalu!

"Choices are never easy to make. The one you love may not be the good one for you. The one who is good for you, may not be the one you love. Still, you have to make the choice that you think the right one."

Tammat.

Wednesday, November 18, 2009

U** tidak bayar bil letrik umah saya.

Ya, pihak pengurusan telah "terlupa" membayar bil letrik rumah saya sehingga bekalan letrik dipotong.

Ia seperti satu mimpi ngeri. Depan rumah saya ada surat amaran pemotongan? OMG!

Semalam, lebih kurang jam 11 pagi, tiba2 bekalan putus. Surat merah kami dapat, bertarikh 19 Okt, tapi baru dapat sejurus sebelum pemotongan. Apakah?

Saya menulis supaya saya tidak lupa.

Dan, apabila kita kehilangan sesuatu, barulah kita akan menghargainya.

Bekalan elektrik disambung semula jam 7.13 malam ketika hari mula gelap. Ia adalah penantian yang sangat panjang.


Owh, saya juga telah bangun awal pagi, dan sarapan di McD jam 6 pagi. Kawan saya telah sampai di makmalnya jam 7 pagi.

Saya telah melalui jam-jam yang "menggelapkan". Terima kasih kepada pihak B*endahari U** kerana telah memberi saya pengajaran ini.

Sekian.

Saturday, November 14, 2009

Poison & WineYou only know what I want you to
I know everything you don't want me to
Oh your mouth is poison, your mouth is wine
Oh you think your dreams are the same as mine
Oh I don't love you but I always will
Oh I don't love you but I always will
Oh I don't love you but I always will
I always will

I wish you'd hold me when I turn my back
The less I give the more I get back
Oh your hands can heal, your hands can bruise
I don't have a choice but I still choose you
Oh I don't love you but I always will
Oh I don't love you but I always will
Oh I don't love you but I always will
Oh I don't love you but I always will
Oh I don't love you but I always will
Oh I don't love you but I always will
Oh I don't love you but I always will
I always will
I always will
I always will
I always will
I always will

by The Civil Wars

*menunggu saat boleh download GA s6e09. Cepatlah upload wahai orang2 di sana. I miss Izzie. Dia sangat chantek berambut pendek. Owh, and the song above, sudah 100 kali putar dari malam tadi. Dan, akan 100 kali lagi putar siang ini. Haunted.

Tuesday, November 10, 2009

Roti Canai Segera

Terasa mahu buat entri tentang makanan. Hehe.

Banyak produk roti canai segera di luar sana. Tetapi, yang benar2 memikat hati saya dan keluarga saya ialah jenama Kawan ini. Saya pernah makan roti canai ini seharian dari pagi sampai petang akibat dilanda kemalasan mahu ke cafe. Entah berapa keping yang saya makan. Saya pun dah hilang kiraan. Sangat lazat dimakan bersama sardin dan/ atau tuna pedassss.

Memasak roti canai segera jenama ini cukup mudah. Hanya memerlukan haba. Hehe. Teksturnya yang sangat nipis, tidak memerlukan minyak walau setitis. Cuma perlukan api yang perlahan. Kemudian, tunggu sehingga warna kekuningan. Semasa saya di Bangi dulu, saya ada multicooker kepunyaan adek. Hanya letakkan sekeping roti canai segera ini dan biar pada takat medium saja. Bila dah bau macam sedap2, bermakna dah masaklah tu. Balikkan bahagian sebelah dan tunggu sehingga bau sedap lagi. Hehe. Dan, sekarang adek pakai multicooker itu, tanpa dibasuh berbulan2. Haruslah multicooker itu diguna untuk roti canai segera cap Kawan ini sahaja. Hehe. Ia sangat rangup dan tidak berminyak sama sekali. Maka, sangat sehat. Hehe.

Kami memang sangat sukakan roti canai segera ini. Pernah kami beli jenama lain, tapi tidak setanding dengan jenama ini. Owh, perlu diingat, sila beli yang tertulis "Roti Paratha". Ada juga roti yang lain2, tapi tak sedap walaupun cap Kawan. Dijual 5 keping atau 20 keping dalam satu bungkusan.

Saya tahu, saya merasa rindu. :(

Sekian.

Saturday, November 07, 2009

Kerja Sukarelawan

Sejak bulan Ramadan yang lalu, saya telah membuat kerja sukarelawan di HKL. Kerja sukarelawan, takrif ringkasnya ialah kerja tanpa mengharapkan gaji atau apa2 bayaran.

Tapi, kerja yang saya buat bukanlah yang selalu ditawarkan. Saya telah membantu menyusun kromosom. :)

HKL telah mempunyai banyak sangat kes yang perlu diselesaikan. Tidak termampu oleh staf mereka untuk membuatnya. Ada lebih kurang 2000 kes yang masih belum dianalisis termasuk beratus2 kes tahun 2008. Bayangkan, anda antar sampel darah, setahun lepas tu baru dapat keputusan. Huh! Maka, pihak HKL telah menawarkan 2 staf LPPKN untuk melakukan kerja lebih masa. Namun, hanya seorang saja yang telah pergi, Kak Nor.

Saya baik jer dengan kakak yang seorang ini di LPPKN. Dengan pengalaman yang banyak, dia telah membantu saya dalam menjalankan kerja makmal saya.

Setelah saya ditawarkan bekerja dengan Dr. Wong, saya tahu saya perlu mempersiapkan diri. Saya sedar saya masih lemah dalam bidang pengkariotipan (karyotyping); iaitu susun2 kromosom. Jadi, saya telah memohon kepada ketua unit makmal genetik HKL untuk membantu menyiapkan kerja2 pengkariotipan kromosom itu."Boleh je. Tapi, awak pegawai sains ker apa?" "Eh, tak Dr. Saya pelajar lagi." "Habis tu, macam mana nak bayar?" "Eh, takpe Dr." "Oooh, awak nak buat kerja sukarelawan, saya lagilah suka. Jangan awak rosakkan mesin saya sudah." "Ahaha. Takdelah, Dr. Terima kasih Dr."

Benarlah kata orang, melakukan kerja sukarelawan memang akan memberikan kepuasan kepada diri sendiri. Jika hidup seperti tidak tenang walaupun sudah melakukan segala suruhan Tuhan, banyakkanlah melakukan kerja2 sukarelawan. Saya memang telah merasakannya. Hujung minggu saya menjadi amat2 bermakna, lebih2 lagi bila mendapat satu kes abnormal di awal2 minggu saya bermula. Kes t(1;12).

Selagi saya tinggal depan HKL ini, saya akan pergi berjalan kaki dengan bersungguh2 ke sana. Pernah saya pergi jam 10 pagi, pulang jam 10 malam. Haha. Makan pun dalam screening room. That day, kak Nor datang lambat, bawak juadah KFC untuk kami lunch bersama2. Buat kerja susun kromosom ini macam main game. Addicted dan tak rasa penat pun. Tegak jer kepala mengadap komputer.

Entri ini telah akan menjawab status2 saya di FB/ Twitter yang sering tertulis "ke HKL' setiap hujung minggu.

Sekian.

Thursday, November 05, 2009

Plan Selepas Ini

Semalam pegi HKL. 2 kali, pagi dan petang. Pagi jumpa pathologist, petang jumpa pediatrician. Tapi, pelik, sebab dua2 tanya soalan yang sama.

Apa plan you lepas ni?

Saya jumpa mereka untuk berbincang hal tesis saya. Pathologist itu sangat dikenali ramai dalam bidang medical genetics di Malaysia ini. She is actually a consultant cytogeneticist. Dia kenal Dr. Wong, boss-to-be saya. Jadi, saya jawab, "Erm, keje dengan Dr. Wong lah, Dr." "Berapa dia offer awak?" "Oh, tak banyak sangat. Tapi, dah janji dengan dia, kan. Lagipun, kesian dia." Kesian Doktor Wong sebab dia dah lama sangat carik orang untuk setup cyto lab dia. Almost 2 years.

Jumpa pediatrician sbb kes abnormal saya yang dari Hospital Temerloh itu sudah dirujuk ke HKL. Doktor yang seorang ini adalah sangat baik. Dia adalah Pakar Kanak-kanak atau Pakar Pediatrik pengkhususan dalam bidang genetik metabolik. Kat jadual klinik dia tulis klinik IEM. A clinical geneticist, she is. Pada dia, saya menjawab, "Erm, ada private lab offer saya kerja". "Haiyo, kenapa masuk private, masuklah gov, kerajaan tak cukup orang."

Macam mana?

Saya berkira2 untuk tunggu Makmal Genetik HKL itu pindah. Pathologist tu cakap within 2 years ni. Mereka kena pindah sebab HKL dah sesak sangat. Cerita2 yang saya dengar, sama ada pindah ke Hospital Sg. Buloh, Hospital Serdang, atau pun menyewa sahaja mana2 bangunan di kota Kuala Lumpur ni. Saya cadangkan mereka sewa KLCC. Huhu.

OK, kita tunggu.

Tuesday, November 03, 2009

The Worst Ulcer I've Ever Had

Ini bukan pertama kali kena ulcer. Bukanlah selalu, tapi setahun tu adalah beberapa kali. Mak cakap, ikut keturunan abah, selalu sangat kena ulcer. Haha. Abah memang selalu kena. Jadi, kalu saya kurang minum air, akan adalah ulcer, kecil atau besar.


Selalu kena kat dinding pipi atau kat bibir, kan? But not this time. Ulcer saya telah muncul di soft tissue of my right rahang. Ya, rahang! Saya telah berjaya, mengambil gambar dengan mesin perakam gambar. Ia di rahang dan ia besar dan ia amat dalam dan ia seperti kawah gunung berapi dan ia adalah amat sakit!

Oh, people. I feel like dying.

I cannot open my mouth. Apatah lagi nak bercakap. Nak mengunyah pun gagal. Dah dua hari minum sup sahaja. Seriously!

Semalam, nak pegi jumpa supervisor, the night before tu, saya telah simbah kawasan itu dengan garam. Air mata keluar mencurah2. Saya bukan menangis, it was tindakan refleks. Esok paginya, saya kumur dengan air garam, untuk beri rasa bius itu. Maka, saya boleh bercakap dengan Prof. walaupun sebentar.

Hari ini saya tak mampu lagi nak melawan. Saya dah telan panadol. Ulcer itu telah menyebabkan gusi kawasan sekitarnya berdenyut2.

I feel the need untuk mintak maaf to all of you, jika saya ada terkasar bahasa, jika ada saya tersilap kata hingga menyebabkan saya diduga Tuhan dengan kesakitan yang amat sangat ini.

Dan, di saat kesakitan ini, barulah saya sedar betapa besarnya nikmat pergerakan rahang itu, esp untuk mengunyah.

Saya mohon pada kalian semua, doakan saya semoga cepat sembuh.

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...