Saturday, May 24, 2014

Pelaburan untuk Panda

Saya tunjuk "kata-kata keji" yang dilemparkan kepada panda kepada seorang rakan sekerja saya, reaksi dia ialah "Siapa kawan you yang tulis ni? Diorang ni jeles dengan panda tu". 


Kerajaan memang melabur untuk panda tersebut. Ramai orang marah. Kerajaan sudah berkira-kira, mungkin akan dapat untung. Tak semua negara boleh dapat "sewa" panda dari negara China. Malaysia dapat sebab " dah lama kawan".

Kita kena lihat diri sendiri semula. Duit kita, katalah gaji 4k. Apakah bentuk pelaburan yang kita buat. Memanglah semua orang yang melabur berharap akan dapat untung, tiada siapa mahu rugi.

Ada yang melabur beli rumah (banyak-banyak, which  i against it. I am no supporter of pelaburan hartanah). Ada yang melabur beli emas, which is now very-very low price. Ada yang melabur hantar anak belajar semua kelas alat muzik, dengan harapan bahawa anak akan memberi "satu keuntungan". Ada juga "melabur" membeli kotak2 rokok yang kira2nya memberi "ketenangan" jiwa. Ada yang melabur membeli kereta, nanti ramai kawan datang "beramas mesra". Ada yang beli buku mahal-mahal, sanggup makan nasi lauk telur dan kangkung, tapi tak baca pun. Suka je buku tu menjadi hakmilik, ada depan mata.

Pelaburan, semua nak untung. Pelaburan, pasti ada risiko.

Jadi, bila lihat kerajaan, yang kononnya ada duit berbondong-bondong, seolah-olah membuat satu pelaburan yang macam "tak untung", lihatlah semula diri sendiri, adakah kita yang hanya ada duit berkepuk-kepuk, telah membuat semua pelaburan yang 100% untung?

Untung sabut timbul. Untung batu tenggelam.

Yang penting, jangan iri hati.

Dan, sebaik-baik pelaburan, adalah ke jalan Allah.

Sekian.# Post ini telah dipaparkan di FB terlebih awal.


Wednesday, May 21, 2014

21052014

Another day. Gone. Semakin kurang hari untuk hidup.

I feel not good today. For no reason. I do not know which hormone is increasing right now.

No, i'm not pregnant, yet.

Husband is away. Dia di JB. Seminggu, since last Sunday. Ada kursus katanya. Will be end this Thursday. But, he will sleep at PIL's house on Thursday, pergi kerja on Friday. Baru balik rumah. Semoga selamat semuanya. Keseoranganlah saya. Dah lama juga tak sorang2 macam ni. Ya, kata pepatah, sayang isteri tinggal-tinggalkan.....  Haha.

I am watching Incredible Tales tadi. Ngeri betul. Now, tengok paranormal zone pulak. Takut rasanya tengok sorang2. Dulu, masa belum kahwin tak tengok sangat. Takdelah penakut sangat, tapi takdelah berani sangat. Tapi, lepas ada husband, tengok jugaklah sebab husband nak tengok. Haih, hidup berdua. TV bukan hak mutlak saya lagi.

Oh, last Sunday juga dah tengok Grey's Anatomy episod akhir Season 10. Sandra Oh is leaving the show!. Sob sob. Sedih. Tapi, berdasarkan episod last aritu, macam panjang je lagi cerita ni. Webber ada anak dengan Ellis Grey? Sound exciting, right?

Nak masuk bulan ketujuh kahwin. Ngerilah pulak. Haha.

Nak cerita hari jadi husband? Takpelah. Tapi, perasan sangat husband terharu. Walaupun banyak drama before pergi makan. Sedapnya makan buffet. Nanti boleh makan lagi, ya husband.

Looking forward to have the first puasa and raya together-gether.

Sekian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...