Tuesday, January 22, 2013

Tammat Satu Episod

Saya menulis kerana saya sedang mahu menulis. Jika saya tidak menulis pada pagi ini, semua ayat-ayat ini akan bermain dalam kotak fikiran saya sepanjang hari ini, yang mana ia tidak bagus. Kerana hari ini, jika mengikut jadual, akan menjadi hari yang amat panjang buat saya. Semoga Allah permudahkan. Ameen.

Malam tadi, secara rasminya, tammat satu episod. Perasaan saya bercampur-baur. Pada ketika ia bermula, saya menantikan detik ia akan berakhir. Nah, ia berakhir pada ketika emosi saya dikira lemah. Saya mahu senyum gembira, tapi akhirnya saya menangis teresak-esak.

Saya sedar, amat sedar, bahawa saya terlalu tua untuk menulis sebegini. Saya harus jadi matang. Bermain dan melayan emosi sebegini tidak menguntungkan saya, malah merugikan masa saya menulis di sini. Saya telah menulis dalam tapak mikroblog awal tadi. Tapi 40 karakter itu, tidak cukup untuk menyampaikan perasaan sebenar saya pagi ini. 

Ia satu episod panjang yang telah berakhir. 25 hari, panjang bukan? Banyak yang berlaku dalam 25 hari ini. Hanya saya dan Tuhan sahaja yang tahu. 

Saya mahu catatkan sahaja di sini. Mengingatkan saya bahawa realiti semakin jelas. Dan, perasaan takut telah hadir. Ya, unnecessary stress, saya tahu.

Tammat satu episod ini, bermakna akan bermulalah episod lain. Ya Allah, permudahkanlah urusan kami. Permudahkanlah, ya Allah. Hanya kepadaMu kami meminta, dan hanya kepadaMu kami berserah. Permudahkanlah urusan kami, dunia dan akhirat. Ameen.

Sekian. 

Sunday, January 20, 2013

Berlian


 * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond * Find light in the beautiful sea * I choose to be happy * You and I, you and I * We’re like diamonds in the sky * You’re a shooting star I see * A vision of ecstasy * When you hold me, I’m alive * We’re like diamonds in the sky * I knew that we’d become one right away * Oh, right away * At first sight I left the energy of sun rays * I saw the life inside your eyes * So shine bright, tonight you and I * We’re beautiful like diamonds in the sky * Eye to eye, so alive * We’re beautiful like diamonds in the sky * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond * Shining bright like a diamond * We’re beautiful like diamonds in the sky * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond * Shining bright like a diamond * We’re beautiful like diamonds in the sky * Palms rise to the universe * As we moonshine and molly * Feel the warmth, we’ll never die * We’re like diamonds in the sky * You’re a shooting star I see * A vision of ecstasy * When you hold me, I’m alive * We’re like diamonds in the sky * At first sight I felt the energy of sun rays * I saw the life inside your eyes * So shine bright, tonight you and I * We’re beautiful like diamonds in the sky * Eye to eye, so alive * We’re beautiful like diamonds in the sky * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond * Shining bright like a diamond * We’re beautiful like diamonds in the sky * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond * Shining bright like a diamond * We’re beautiful like diamonds in the sky * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond * So shine bright, tonight you and I * We’re beautiful like diamonds in the sky * Eye to eye, so alive * We’re beautiful like diamonds in the sky * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond * Shine bright like a diamond *

Panjang lirik lagu ini. Walhal ulang-ulang saja, tapi boleh pula menjadi sebuah lagu hits.

Ucapan terima kasih untuk "diamonds" pertama saya hari ini. Tidak sabar untuk "diamonds" berikutnya. Sila pastikan terdapat huruf S di belakang perkataan itu, ya. ;)

Diamonds are forever!

Sekian. Sekali lagi, terima kasih, ya Encik Lelaki. 

Friday, January 18, 2013

Seumur Hidup

Seumur hidup itu berapa lama? Seumur hidup itu bukannya 100 tahun pun.

Ah, ayat-ayat cinta. Meruntun jiwa.

Ayat ini dalam cerita cina TVB, No Regrets. Sedih cerita ini. Banyak membuat saya teringatken nenek saya. Drama ini mengambil plot ketika zaman Jepun di negara China. Nenek dulu selalu cerita, saya cuma dapat bayangkan. Tapi, bila tengok cerita ini, gambaran itu datang semula. Nenek pernah cerita gadis pada zaman Jepun sangat ketakutan. Menyorok dalam perigi, dalam almari malah ada yang lari masuk hutan. Dalam cerita ini, semua yang nenek cerita itu ada. *Pilu*

Drama TVB memang sudah terkenal di merata negara di dunia ini. Saya percaya drama-drama mereka mempunyai kekuatan jalan cerita. Kalau tidak, masakan saya boleh setia menonton cerita cina petang-petang sejak umur saya 10 tahun sehingga sekarang. Sudah 2 dekad lamanya. 

Masuk millenium baru ini, saya nampak skripnya semakin kuat, semakin baik. Drama No Regrets ini terlalu banyak mengajar nilai dalam hidup.

Saya memang tidak pernah bertanya kepada diri sendiri soalan itu. Seumur hidup itu berapa lama? Ya, bukan 100 tahun. Tidak akan pernah selama itu.

"6 hari pun seumur hidup juga. Saya mahu 6 hari itu bersama kamu".


Tuesday, January 01, 2013

Tahun Baru: 2013"Where there is desireThere is gonna be a flameWhere there is a flameSomeone's bound to get burnedBut just because it burnsDoesn't mean you're gonna dieYou've gotta get up and try try tryGotta get up and try try tryYou gotta get up and try try try..."


Bait lagu "Try" oleh Pink ditujukan untuk menyambut tahun yang baru ini, tahun 2013.

Memang bagi sesetengah orang, tidak ada apa-apa yang berbeza. Tidak menyambut pun hari 0101 ini. Tapi, ada yang bersungguh-sungguh menyambut tahun baru. Ada juga yang berlebih-lebihan.

Semangat untuk berubah pada setiap tahun yang baru memang biasa kita dengar. Dan, jika mengikut bait lagu di atas, kita kadangkala boleh terbakar dengan semangat dan azam yang meluap-luap itu. Tapi, kita tak semestinya akan mati. Bangun dan cuba lagi, ya.

Dengan kemudahan media sosial sekarang, saya dapat melihat ramai rakan taulan dengan azam baru mereka. Ada yang nampak begitu gembira, kerana mereka melihat ada satu sinar kegembiraan yang akan datang kepada mereka dalam tahun ini. Ada yang menunggu kelahiran orang baru tahun ini. Ada juga yang akan melengkapi diri orang lain dan dilengkapi oleh orang lain. Bos saya tentunya telah membuat pelan untuk syarikat saya bekerja ini, termasuk untuk kemajuan saya dalam syarikat itu. Itu semua pelan. Emak saya juga ada membuat pelan untuk saya bagi tahun ini, tentunya!

Tapi, ada juga beberapa orang dengan ketidakpastian. Saya adalah antara orang dalam golongan itu. Terlalu banyak ketidakpastian. Doa hendaknya perkara yang baik-baik sahaja berlaku. Doa juga untuk sentiasa berada dalam golongan yang bersyukur.

Selamat tahun baru, rakan taulan, sahabat handai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...