Wednesday, June 13, 2012

#Drama Hujung Minggu

Oh, weekend! #Drama dan #drama sampai ke hari ini. Oh!

Hari Sabtu pergi rumah adek. Farid akan postin ke Sabah for 8 months. Tapi, dia tak tahu flight bila. Mula-mula beritahu hari Ahad. Tiba-tiba jadi hari Selasa. Layankan sajalah.

Emak dan ayah dah ada di rumah adek dari hari Sabtu. Saya pun datang malam tu, konon-konon esok nak hantar Farid. Pagi Ahad tu, Farid beritahu dia tak jadi bertolak hari tu. Kami semua kat rumah bergelimpangan menonton #drama korea. Back to back sampai jam 1 petang. Penangan #LoveYouThousandTimes. 

Habis drama, saya hantar duria. Kemudian, beli makanan tengah hari. Makan. Tidur. Oh, ada aktiviti sampingan seperti mengira-ngira dan berborak-borak.

Hampir malam, saya kira nak pulang ke rumah, sementelah Farid akan ke Sabah hari Selasa. Janji saya, Isnin saya datang tidur lagi di situ. Setelah kemas-kemas, saya pun cari kunci kereta saya. Cari lagi. Cari lagi. cari lagi. Ahhhhh, kunci kereta hilang. #Drama

Disebakan perut dah lapar, jadi keluar makan dulu. Penat dah fikir pasal kunci kereta. So, deal dengan adek, esok tumpang pergi kerja.

Isnin, sampai awak gila kat opis. First person kot. Dan, #drama pun bersambung. Takde orang bukak opis!! Fong datang pun takde kunci. Patutnya PS punya turn datang awal, dia akan datang like 6 am? Apakah? 10 minit juga tunggu orang ada kunci datang, siap call PT suruh datang. 

#Drama opis di pagi hari, mesin staining ada problem. Jadi kena angkat mesin simpanan, like jam 7.30 pagi angkat mesin? 

Apabila matahari sudah mula naik, dapat mesej #drama seterusnya. Farid akan pergi petang itu juga. #Drama betul. Flight jam 5.30 ptg. Mak dah nak bersiap. Saya pun cepat-cepat siapkan kerja saya. Adek datang ambil saya, setelah time-off saya diluluskan. Kami pun menuju ke KLIA.

Dah parking kereta, naiklah tingkat atas. Jumpa saja Farid, dia terus beritahu, "Salah airport lah". #Drama apakah ini??? Ya, tak tulis pun kat waran tu dia naik AA. Dan, Faris memang tak pernah naik AA. Selama ini dia naik MAS sahaja.

Dengan adek saya yang seorang lagi masih dalam ERL. Saya kena tunggu dia di BK. Mengubat hati yang konon-konon lara dengan Whoopie Jr. Haha. Saya tak sempat tunggu adek saya berlepas masuk. Saya kena masuk kerja. Babai babai sahaja di dalam McD. 

Masuk kerja, kerja dan kerja. Penat betul fikir nak kena contact orang buatkan kunci semua. Ahhh, nangis dalam surau. Ya, #drama. Lepas maghrib, berolak balik. Kena singgah di kedai makan, kot-kotlah ada tertinggal kunci kat situ.

Rupa-rupaya ada. Hehe. Terus bersinar-sinar mata nampak kunci kereta. Hehehehehe. Suka. Lalala.

Masih tidur rumah adek sebab penat. Jadi esoknya pergi kerja.

Tapi, ada durian kat rumah sepupu, like 20 min drive away. Kena ambil juga hari ni sebab dah mula pecah. Jadi, pada waktu rehat, bawak kereta laju-laju ambil durian. Tapi, sepupu baik hati siap memasak. Jadi, duduk lama sikit sebab kena makan.

Angkut semua, jam 4 pm bukak semua. Makan dapat separuh saja. Separuh lagi dah mula masam, jadi bagi kat kak A untuk masak. Habis hari Selasa dengan bau durian.

Pagi Rabu dimulakan dengan durian juga. Kak A buat kuah durian yang lazat. Ya, breakfast kuah durian dengan roti. Oh, lazat. 

Lepas tu terus cepat-cepat masuk kerja. Nak print. Gagal. Cuba lagi. Gagal lagi. Restart. Cuba lagi. Masih gagal. Apakah? Buat kerja lain dulu.

Grab data. Gagal. Arghhhhh. Terus tulis dalam WhatsApp, "Please help me". Berkejar SLF datang. 

Dan cuba baiki. Gagal. Dr. W terus keluar meeting. Dan tunggu lagi. Dan tunggu dan tunggu.

Sampai petang baru Dr. W pulang. Bila jam sudah jam 6, baru OK. Tapi, mesin buat hal lain. "ERROR". Oh, dear. #Drama. Mesin lagi satu tiba-tiba screen gelap tak menyala. EH, #drama lagi? Seriously? Dah jam 7 pun nak #drama lagi.

Pulang. Sekian. 

Belum tammat. Sambung nonton #drama JanjiJujurSepi. Seriously ending begitu? Oh Beto.

Ok, drama sambung esok. 

Saturday, June 09, 2012

Pisang yang Tersusun Rapi

Memilih makanan adalah hal yang agak sukar, kerana terlalu banyak untuk dipilih. Terlalu banyak. Jadi, kita akan memilih makanan yang halal, sedap dan sesuai dengan kemampuan kita.

Saya memang ada masalah nak pilih makanan. Jadi, bacalah sikit-sikit. Apa yang kita selalu diberitahu, kurma sangat bagus dan menjadi makanan Rasul kita. Tapi, saya lebih gemar buah tin (fig). Suka sangat-sangat. 

Lepas saya baca lagi, saya obses dengan zaitun. Saya mula guna minyak zaitun kalau saya (main) masak-masak di rumah. Suka, sebab esok harinya terasa kulit lebih licin. Tapi, saya selalu masak pada hujung minggu sahaja. Jadi, kulit lebih licin pada hari minggu saja.

Dan, baca lagi. Saya jadi obses dengan buah delima. Tapi, kat Malaysia agak mahal. Beli juga sekali-sekala. Semasa zaman obses itu, saya juga telah membeli syampu dan ubat gigi yang ada kandungan buah delima ini. :)

Minggu lalu, saya baca lagi. Dan, saya jumpa sesuatu yan comel. Banana is stated in Quran! Hehe. Saya tak perasan pun perkara ini selama ini, walaupun surah ini selalu dibaca. It is stated in surah al-Waqiah.

Dan pokok-pokok pisang yang tersusun rapi buahnya (56:29)

Saya tak tahu kenapa, tapi saya rasa cute. Walaupun hanya sekali sahaja disebut dalam al-Quran, berbanding buah dan makanan lain, tapi, ada banyak lagi buah/ makanan lain yang tidak disebut dalam Quran. Maka, saya pasti banana ada kelebihan tersendiri.Banana bukan antara buah kegemaran saya. Saya hanya suka warnanya yang kuning. Tapi, saya sangat suka kerepek pisang. Tapi, selepas ini, saya mungkin akan menjadi obses dengan buah ini pula. Kita semua tahu, terdapat banyak jenis pisang. Pisang raja, pisang emas, pisang berangan, pisang rastali, pisang tanduk, to name a few. Dan, kita juga sedar, terlalu banyak jenis makanan yang boleh disediakan menggunakan pisang. Kek pisang, pengat pisang, bubur pisang, not to mention enak dimakan segar. Mungkin resepi dari blog kegemaran saya ini adalah salah satu yang boleh dicuba.

Sekian untuk kali ini. Nanti, baca lagi. Selamat menjamu selera, di samping menjaga kesihatan diri dan keluarga. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...