Saturday, February 25, 2012

Kanser Ovari

Minggu lepas, giliran saya bekerja pada hari sabtu. Saya perlu menganalisis 3 kes saringan kanser ovari yang menggunakan tumor marker CA125 dan HE4.

Dua kes menunjukkan risiko rendah. Tetapi satu kes menunjukkan risiko tinggi Tapi, lain benar kes ini. Risiko yang dikira menunjukkan pesakit ini 100% akan mendapat kanser ovari. Ya, seratus peratus. I even asked myself, can we report it as 100% in screening test? Ia adalah sama seperti mengatakan bahawa peluang untuk pesakit ini tidak mendapat kanser adalah 0%. Ya, kosong. Oh no!

Finally, we reported the risk as 99%, after a small discussion with the doctor.

Kanser memang penyakit yang menakutkan. Dan kanser ovari adalah semakin meningkat di wanita di Malaysia. Walaupun sering berlaku kepada wanita berumur 50-59 tahun, ia juga boleh berlaku kepada wanita-wanita muda yang masih dalam peringkat produktif. 

As you people know, cancer research is everywhere, u named it. Pada zaman sekarang, kajian dalam bidang pharmacogenomics giat dijalanakan. Kajian ini tertumpu kepada tumor marker dan reaksi kepada rawatan kimoterapi yang perlu dijalankan. Lain orang lain reaksinya.

CA125 dan HE4 adalah antara penanda tumor (tumor markers) bagi kanser ovari. Penanda ini bagi membantu para doktor bagi mengesan kanser ovari pada peringkat awal. Setiap wanita boleh menjalani ujian saringan ini. Doktor biasanya akan mengeyorkan ujian ini dilakukan kepada wanita yang mempunyai pelvic mass termasuk ovarian cyst.

Perlu diingatkan bahawa ujian ini adalah ujian saringan. Mendapat keputusan berisiko rendah tidak semestinya anda tidak akan mendapat kanser. Mendapat keputusan berisiko tinggi tidak bermakna anda semestinya akan mendapat penyakit ini. Ujian saringan ini hanyalah untuk membantu para doktor dalam pengesanan awal. 

Kepada para doktor atau sesiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang ujian saringan ini, do email me at timdina199@gmail.com atau terus ke talian hotline 0196002700.

Sekian. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...