Wednesday, April 28, 2010

PRK Hulu Selangor

Mahu tulis jugak walaupun dah lewat.

Entah untuk kali ke berapa prk kali ini. Dan, pastinya bukan yang terakhir. Selepas ini di Sibu pula.

PRK menuntut kerja keras dan duit yang banyak perlu dikeluarkan. Penyokong dari segenap pelosok negara akan datang berkampung untuk berkempen pengundi2 terutamanya pengundi2 atas pagar. Bukan sahaja di Hulu Selangor ini, kita dapat lihat perkara yang sama berlaku di prk yang lain2.

Dapat dilihat banyak cerita dikeluarkan di media utama negara. Kempen melalui media tidak pernah tidak dilakukan oleh parti pemerintah. Kadang-kala saya naik meluat, sebab mereka masukkan sekali unsur mengutuk pasukan lawan. Owh, tidak perlu semua itu. Tumpukan sahaja kekuatan kita. Belajar kelemahan lawan, tetapi jangan menyerang membabi buta.

Saya cuma berasa tersentuh dengan satu perkara. Pampasan kepada peneroka yang ditunggu2 selama 15 tahun itu, pada saya sangat memberi impak. Saya sempat menonton TV. Nampak dengan jelas, rata2 para hadirin yang hadir adalah golongan tua. Melihat wajah2 mereka. Mereka ini pernah berada pada zaman kebangkitan Tanah Melayu ini. Pada ketika UMNO dilihat membela Melayu. Yang hati mereka terguris kerana telah seperti dipemain2kan hak mereka. Tapi, tidak kelihatan anak2 muda. Saya rasa mereka tidak pernah menyayangi, mereka hanya rasa mereka telah ditindas sejak mereka kecil lagi.

Hari ini saya lihat lagi, gambar dalam akhbar atas talian. Cerita tentang majlis penyerahan duit pendahuluan pampasan terbabit. Juga rata2nya para warga tua. Tiba2, saya rasa tersentuh lagi. 

Katakan apa sahaja kepada parti yang menang. Tapi, saya rasa pengundi di hulu selangor memang menang. Sudah dapat hak mereka kembali. 15 tahun bukan tempoh yang singkat. Jika seorang bayi dilahirkan, dia sudah jadi anak muda. 

Saya mahu tulis lagi, bahawasanya prk adalah jelas memberi rezeki kepada rakyat di bahagian itu. Ya, calon hanya akan nampak semasa bertanding. Tapi, saya kira itu berlaku pada kebanyakkan tempat, pemerintah mahupun pembangkang.

Tiada yang sempurna. Tiada yang kekal. Melainkan Tuhan yang Esa.

Sekian. 

Sunday, April 25, 2010

Medical Genetics Conference 2010

Saya menulis untuk mengingati beberapa perkara tentang perjumpaan 2 hari ini.

Hari Pertama.

Di pagi hari, sesaat selepas pendaftaran, dikejutkan dengan seseorang yang sedang mendaftar si kaunter sebelah. Haha. Mahu sahaja saya cakap, "Nombor telefon enchek ada dalam hp saya". Haha.

Dr. Roziana adalah first speaker. Melihat dia di atas pentas dan bercakap dengan yakin selalu memberi inspirasi kepada saya. Owh, Dr. Roziana membentangkan pengalaman HKL dalam aCGH.

Kemudian, barulah majlis perasmian diadakan. Dr. Roziana as president sekali lagi berucap. Dia minta maaf kerana beberapa speakers tidak dapat datang akibat letusan gunung berapi di Iceland itu. Kemudian, wakil dari MOH berucap untuk ucapan perasmian. Saya tak perasan namanya. Namun, beberapa fakta yang saya peroleh ialah, kerajaan menanggung rawatan lysosomal replacement therapy untuk 6 pesakit sebanyak RM 4.5 juta. Ya, menggunakan taxpayers money. Huh! Memang policymakers menghadapi dilema dalam perkara2 sebegini. Semoga akan ada saintis yang akan menjumpai teknik yang sedikit murah untuk metabolic disease itu.

Kemudian, Dr. Zilfalil membentangkan kertas bertajuk "Ethical issues in clinical genetics practice in 1Malaysia". Interesting tapi takde kesimpulan. Beliau menerangkan beberapa isu yang ada dalam topik etika ini. Antara yang menareks ialah tentang memilih jantina anak melalui PGD. Kebanyakkan agama memang tidak membenarkan. Namun, ada artikel yang membincangkan tentang memilih jantina bayi melalui kaedah natural. Pada pendapat peribadi saya, saya rasa pelik kenapa PGD dianggap salah tapi kaedah natural dibenarkan. Adakah kerana peratusan kaedah yang asli itu rendah? Adakah tiada lagi kuasa Tuhan dalam kaedah PGD? Adakah? Hurm.

Di waktu petang, Prof Thong dari UMMC telah menjalankan Dysmorpholgy Seminar. Seronoks sungguh. Ini kerana kita dapat lihat para bijak pandai ini berbincang mengenai pesakit2 mereka. Nampak dengan jelas, mereka sangat mengutamakan pesakit. Para pakar kanak2 ini akan membentangkan kes2 mereka dan meneliti dalam database untuk mengenalpasti sindrom yang tepat. Really2 intresting for me.

Petang juga berbincang tentang Rett Syndrome, dan penerangan panjang tentang IEM.

Hari kedua.

Tidak banyak yang saya take note di pagi hari kerana perbincangan tertumpu kepada metabolic disease. Saya kurang arif mengenainya, jadi banyak bahagian yang saya kurang faham.

Namun, di waktu petang, terdapat satu pembentangan tentang clinical trials yang dijalankan bagi pesakit mucopolysaccharidoses, MPS IV. Sungguhlah terkesan di jiwa bila melihat clinical trials yang berjaya dan telah memberikan senyuman kepada ramai kanak2 yang menderita itu. Ini adalah pembentangan clinical trials yang pertama bagi saya. Sungguh saya rasa terharu dengan kejayaan yang dibentangkan itu. Professor dari USA itu telah mendapat tepukan gemuruh dari para hadirin.

Secara keseluruhannya, saya suka. Tempat juga sangat chanteks. Di The Royale Chulan. Makanan juga adalah sangat meriah. Ada kaunter untuk makanan Jepun termasuk sushi dan tempura. Huhu. Juga dapat jumpa kawan2 esp Kak Ju yang seorang itu. Lama betul tak jumpa kakak ini.

Saya gumbira dapat hadir ke sana. Sekian.

p/s:

i) Hulu Selangor sudah dapat MP baru. Tahniah.

ii) Erm, saya, pada mulanya mahu tulis tentang volcano-glacier itu. Tapi, macam belum cukup maklumat. Tapi, saya pasti tulis. :)

Wednesday, April 21, 2010

Peminum Arak

Pada bulan lepas, 3 hari berturut2 saya jumpa 4 tin arak di depan pintu aras tempat letak kereta apartment saya. Saya sangat musykil. Mengapakah perlu diletakkan di luar tong sampah?

Saya mulai risau juga. Kot2 lah saya terserempak dengan peminum arak ini. Risau juga berlaku apa2. Kemudian, saya telah berborak2 dengan pak guard. Dia kata dia tahu sapa yang minum. ""Oang yang bawak kete E***** plat 3** tu". Owh, saya pun pernah terserempak dengan orang itu. Mereka kata dia lelaki mat salleh yang kawen dgn perempuan melayu. 

Selepas beberapa lama, dah tak jumpa. Kemudian, saya telah pulang serentak dengan orang itu. Pak guard yang kebetulan sedang meronda di aras bawah terus ikut saya naik ke aras 3 dengan motosikalnya. Takutlah apa2 jadi. Saya pun seriau tengok kereta orang itu di belakang saya.

Di satu hari yang lain pula, saya lihat kereta itu sudah ada di tempatnya. Namun, ketika saya lalu di belakang kereta itu untuk ke pintu masuk, rupa2nya pemandu itu ada di dalam kereta sedang meneguk arak. Sungguh, saya terkejut. Cepat2 saya masuk dan tekan lif untuk naik ke atas. Lambat pulak lif sampai. Serius takut. Dah ready dah dengan pepper spray di tangan. Haish.

Semalam, ada macam air2 berbuih di kawasan sekitar lif. Saya memang musykil dan telah berprasangka buruk bahawa air itu ialah air arak. Huh.

Hari ini, sekali lag, pemandu itu masih dalam kereta, semasa saya melaluinya. Saya berjalan macam tak cukup kaki. Benar2 saya takut terserempak dengan orang mabuk. Dahlah area car park. Walaupun ada CCTV, tapi....

Sepertinya, dia minum setiap hari. 

Saya berdoa semoga Tuhan melindungi saya dari sebarang kecelakaan. Ameen.

Wednesday, April 14, 2010

Analisis Kromosom untuk Diri Sendiri

Kawan saya yang baru beberapa bulan berkahwin telah telefon saya sebentar tadi. Dia bertanya cara untuk membuat analisis kromosom untuk dia dan isteri.

"Saja jer nak check, kan."

"Owh, kau takut terberanak sebab sekarang hari2 buat, eh? Haha."

"Haha. Pandai kau."

Setakat yang saya tahu, tiada lagi makmal yang menawarkan perkhidmatan terus kepada orang perseorangan. Semua pelanggan/ pesakit perlu melalui doktor. Antara pesakit yang selalunya perlu menjalani analisis kromosom ialah pasangan yang belum mendapat anak setelah lama berkahwin dan pasangan yang mengalami keguguran berulang.

Perlu diingat, jika kita sihat walafiat, tidak semestinya kromosom kita elok2 belaka. Ada kebarangkalian berlaku translokasi di mana2 kromosom.

Saya masih ingat lagi, waktu saya menjalani latihan industri, saya perlu membuat analisis kromosom menggunakan darah sendiri. Di pagi hari mahu buat banding dan mencerap kromosom sendiri, kecut perut bukan main. Tuhan sahaja yang tahu bagaimana perasaan ketika itu. Kalu t(21:21) macam mana? Haish. Gusar betul. Cepat2 saya suruh enchek makmal kirakan kromosom saya ketika itu. Syukur pada Tuhan, cukup 46 semuanya pada setiap set. Huh.

Kerajaan sekarang telah menjalankan kempen penyaringan trait talasemia bagi mencegah perkahwinan antara pembawa untuk mencegah kelahiran pesakit talasemia yang akan menderita. Analisis kromosom ini lebih kurang begitulah. Tapi, tidaklah saya tahu pula peratusan pembawa kromosom tidak seimbang di negara kita ini.

Maka, silalah ke mana2 hospital dan beritahu pegawai perubatan di situ, kamu mahu membuat analisis kromosom. Jika ke hospital kerajaan, request untuk hantar ke LPPKN. Bayaran RM100 seorang. Jika buat suami isteri, maka bayaran RM200. Makmal genetik HKL rasanya tidak dapat melayan kes2 early screening begini. Mereka ada banyak sampel pediatrik. Banyak, terlalu banyak.

Jika ke hospital swasta, mereka juga akan hantar ke mana2 makmal sama ada luar atau dalam negara, pastinya dengan caj yang lebih tinggi. Jadi, buatlah keputusan berdasarkan tebal dompet anda.

Juga perlu dimaklumkan, tidaklah ada kepastian anak tidak akan cacat jika analisis kromosom suami isteri itu normal2 belaka. Ketidakseimbangan kromosom boleh berlaku secara spontan, iaitu tidak diwarisi daripada ibu bapa. 

Kaunseling genetik akan diberikan kepada mereka yang memperoleh keputusan abnormal. 

Sekian. 

Monday, April 12, 2010

Belajar Sendiri dan Menjadi Kaya

*mode mahu menulis blog sebelum menulis thesis kembali*

Saya berborak2 dengan adek2 saya, dan kami telah bercerita tentang kes dadah melibatkan pelakon itu. Adek saya sedih kerana jika sabit salah, pasti gantung. Tapi, jika mengikut cerita ibu pelakon, anaknya itu sepertinya tidaklah menjual dadah.

Tiba2 kami telah menganalisis cerita yang telah diberitakan oleh polis. Polis kata pelakon itu telah belajar sendiri daripada internet, diam2 sejak 6 bulan lalu. Adek saya kata, mungkin ada orang lain terlibat.

Tapi, saya kira, 6 bulan, jika belajar sorang2 memang baru nak "cuba try test". Saya bagi contoh diri sendiri. Belajar buat culture AF itu pun sorang2. Tak penah orang ajar juga tak penah tengok sama sekali. Memang saya sampai bukak YouTube untuk tengok kalau2 ada orang upload video nak culture AF. Gamba sel kultur AF. Mula2 dapat sel, tak tahu betul atau tidak.

Belajar sendiri memang agak perlahan berbanding jika orang ajar kita. Jika ada guru yang ajar, dia akan terus beritahu the dos' and donts' kepada kita, yang biasanya tidak terdapat dalam kebanyakkan buku.

6 bulan memang belum boleh kaya. Baru nak survey market dan baru berjaya mendapat beberapa gram untuk percubaan beberapa kali.

Kami hanya menganalisis cerita polis itu. Tidaklah kami menyebelahi mana2 pihak atau menyalahkan mana2 pihak. Kami cuma berharap semua orang akan menjadi baik, dan tiada niat merosakkan anak bangsa dengan dadah.

Jika mahu kaya, banyak lagi perkara yang boleh dipelajari dari internet. Boleh belajar buat kek. Boleh belajar buat puding. Boleh belajar kultur AF. Dalam Malaysia, belum sampai 10 orang pun yang tahu teknik analisis kromosom AF. Dan, satu kes analisis AF ini boleh dicaj sehingga RMseriboo. Modal bukak makmal AF juga lebih kurang seperti bukak makmal dadah. Ya, lebih kurang.

Sekian.

Monday, April 05, 2010

Gambar Kultur AF
Saya berjaya ambil gambar amniotic fluid culture saya. Hehe. Gumbira. Walaupun, bawah mikroskop lagi chantek, tapi at least dapat juga merakam culture yang awal2 ni, buat simpanan. Sekali tengok gambar ni macam sperm pulaks. Huhu.

Gamba di bawah ini adalah kariotip pertama saya dari amniotic fluid. Suka, kan? Dah dapat kromosom, tapi ini adalah yang pertama yang chanteks sehingga dapat disusun dengan mudah. Millions thanks untuk kak Nor, abang AB dan Azreena. Juga Dr. Siti dan Enchek Wahaf, juga Enchek Yusri. Hehe.46, XX
Mahu dapat lagi yang chanteks2! Mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...